2017 balandis. Tarybos posėdžių apžvalga. Kas naujo Vilniuje?

Per kovo – balandžio mėnesį įvyko net keturi posėdžiai. Sunku apibendrinti juos labai trumpai, nes kiekviename buvo svarbių klausimų – ir nemažai politinio rock’n’roll, viešų ir skambių atsistatydinimų, tujų įteikimų ir dar daug kitų linksmybių. Bet žemiau apibendrinu rimtesnius dalykus, kurie jau įvyko.

Socialiniai reikalai

Kaip jau galbūt teko girdėti viešai, Vilniuje nuosekliai vykdomas globos namų reorganizacijos procesas. Atlikome dar vieną žingsnį – išformuotus Minties globos namus prijungėme prie Žolyno globos namų, o visi abiejų namų auklėtiniai gyvena atskiruose butuose. Buvusiose globos namų patalpose atsidaro vaikų darželiai. Vilniuje vaikų globos pertvarkos procesas tuo neapsiriboja – tuo pačiu yra vykdomi globėjų mokymai, ieškomos šeimos, kurios vaikus priimtų prieš jiems patenkant į globos namus, vykdomi eksperimentai socialinės rizikos šeimų priežiūrą išplečiant ir perleidžiant privatiems paslaugų teikėjams.

Nors gana sunkiai (tam tarpe ir dėl mano paties išreikštų abejonių) skinasi į priekį klausimas (t.y. kartą buvo atmestas, o dabar teikiamas antrą kartą) dėl tėvų mokesčio už vaikų darželius padidinimo. Jis turėtų didėti 3 eur/mėn., tačiau yra siejamas su tuo, kad bus griežčiau reglamentuojama, kur jis turės būti panaudotas – t.y. pirmiausia vaiko ‘ugdymo aplinkai’. Padidėjimas taip pat siejama su tuo, kad Vilniaus m. savivaldybė ženkliai padidino iš biudžeto skiriamą darželių ir mokyklų finansavimą, tačiau jis vis dar nėra pakankamas tinkamai aprūpinti darželius. Reikia turbūt sutikti, kad mokesčio padidinimas reikalingas, tačiau teikiu sprendimą jį papildyti. Kadangi šiemet tik pirmi metai po 10, kada Vilnius iš biudžeto lėšų skiria vaikų darželiams prekėms (patalynei ir kitoms panašioms reikmėms), siūlau tarybos sprendimu įtvirtinti, kad didinant tėvų mokestį išliks ir padidintas finansavimas iš biudžeto lėšų.

Finansų reikalai

Tęsiamas skolų grąžinimas – patvirtintas 18,6 mln. eurų išmokėjimas iš vyriausybės skirtos kompensacijos už nepakankamą miesto finansavimą ankstesniais metais. Pirmiausia mokame skolas su didžiausiomis palūkanomis (sąrašas čia). Dažnas vilnietis (ypač FB komentarius) paklausia – o tai kas iš to, kad jūs skolas mažinate? Todėl apie skolas pateikiu ir platesnį komentarą.

Nors ir kaip pyksta dėl to socialdemokratų frakcija, atmetėme turizmo rinkliavos įvedimą. Reikia atkreipti dėmesį, kad nei Ryga, nei Talinas tokios rinkliavos neturi. Be to, siūloma tvarka būtų buvusi ypač regresinė – vieno euro pagalvės mokestis galiotų ir prabangiems viešbučiams, siūlantiems nakvynę už 100 eur, ir moteliams, kur nakvynė kainuoja 10 eur.

Miesto ūkis

Posėdžių maratonas kovo-balandžio mėnesį vyko ir todėl, kad buvo siekiama vis tik patvirtinti konkurso sąlygas dėl ‘Vilniaus Viešojo transporto’ naujų autobusų pirkimo. Koalicijos partneriai reikalavo ir STT, ir Viešųjų pirkimo tarnybų pažymų, išaiškinimų, o opozicija pastabas, gautas per viešas konsultacijas su galimais tiekėjais (siekiant konkurso skaidrumo ir tiekėjų atsiliepimų dėl vienodų sąlygų) suprato kaip neskaidrumo įrodymą. Vis tik gavus visus įmanomus atsakymus, sutarimas koalicijoje rastas ir pirkimo komisija pradėjo savo darbą. Lauksim konkurso:) tuo tarpu jau paskelbti ir privatiems vežėjams skelbto konkurso laimėtojai, kurie aptarnaus apie 20% Vilniaus maršrutų tinklo (delfi.lt pranešimas).

Vis tik dėl ‘Vilniaus viešojo transporto’ valdymo tam tikri pakeitimai įvyko – pakeista iš miesto tarybos narių sudaroma įmonės stebėtojų taryba (kuri, savo ruožtu, tvirtina valdybą, ir dėl valdybos ir direktoriaus darbo turėsime gerokai padiskutuot). Liberalų frakcija šį kartą parodė pasitikėjimą ir mane, kartu su Vincu Jurgučiu ir Vidmantu Martikoniu, delegavo į stebėtojų tarybą.

Vilniaus (pagaliau!) susigrąžino savo šilumos ūkį. Tačiau su šilumos ūkiu tikrai nėra viskas iki galo aišku – Vilniaus šilumos tinklai skolinsis iki 70 mln. eurų, kad galėtų pagal sutartį perimti Vilniaus Energijos turtą (t.y., kuro atsargas, klientų skolas, kt.). Nėra aišku, kokia dalis klientų savo skolas padengs, o kokia dalis yra nemokūs klientai. Taip pat bent 10 mln. eurų numatyta investiciniams projektams.

Dar atlikome keletą smulkesnių gerų darbų – patvirtinome mažesnius miesto gatvių duobių taisymo ir asfaltavimo įkainius, pagal kuriuos miestui paslaugas teikia Grinda. Mokyklose elektra kainuos pigiau (apie 160 tūkst), nusprendėme, kad ir politinės partijos turės susimokėti už gaunamas patalpas, ir dar kitus dalykus, kuriems kol kas tiesiog pritrūks vietos.

Miesto plėtra

Užvakar (balandžio 25 d.) svarstėme ir du didelio atgarsio sulaukusius miesto plėtros klausimus.

Pirmiausia, miesto rezoliucija buvo patvirtinta, kad Vilnius vykdys ankstesnės valdžios sprendimą panaikinti buvusį ‘Žalgirio’ stadioną. Išgirdau nemažai kritikos, kad iš vystytojų (t.y. Avulio…) per mažai išsireikalavome (o išsireikalavome, kad parkavimo vietos būtų po žeme ir jų būtų ne daugiau 2,000, kad liktų 1.5 ha viešųjų erdvių įskaitant 0.5 ha želdynų, būtų nutiesta transporto juosta viešajam transportui). Iš tiesų, galima pritarti, kad Avulis sugebėjo pigiai nusipirkti iš Šiaulių banko teisę vystyti šią teritoriją. Tačiau nemanau, kad savivaldybė turėtų imtis šantažuoti vystytoją, grasindama panaikinti anksčiau savo jau priimtus sprendimus.

Antra, nemažiau diskusijų sulaukia ir naujo dangoraižio šalia ‘Lietuvos’ viešbučio statyba (‘Libeskindo’ pastatas). Šiam pastatui taryba turi pritarti, nes jis viršytų dabar sklype numatyta aukštingumą. Libeskindo pastato aptarimui organizavau viešą pristatymą, kurio metu susirinko nemažai architektų ir vienas iš jų atsiuntė gana išsamią poziciją, kuriai pritariu. Iš principo, dauguma architektų sutaria, kad būtų absurdiška siūlomoje vietoje statyti žemą pastatą, kuris atitiktų reikalavimus, bet sudarkytų bendrą gatvės vaizdą. Tačiau leidžiant statyti aukštesnį pastatą miestas turi kelti aukštus reikalavimus dėl pastato erdvių projektavimo, pėsčiųjų srautų integravimo. Dar daugiau, būtų logiška leisti statyti ne tik šiam vienam vystytojui aukštesnį pastatą, bet ir iš esmės peržiūrėti aplinkinių vietų aukštingumus, praplečiant formuojamą miesto urbanistinę kalvą. Libeskindo dangoraižio klausimo svarstymui pritarta taryboje, tačiau galutinis sprendimas dar bus kitame (arba dar kitame..) posėdyje.

Ir pabaigai, kam įdomu prisiminti daugiau įvykių per praėjusius metus – pristatyta 2016 m. tarybos veiklos ataskaita.

Lauksiu jūsų komentarų ir atsiliepimų! Jei jums įdomu iš anksto gauti miesto tarybos darbotvarkės (arba miesto plėtros komiteto) klausimus, parašykite bendraukime@kasparasadomaitis.lt.

liberaliai,

Kasparas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.