2016 m. liepos mėnesio Tarybos posėdis

Nors ir vasara, tačiau darbai Vilniaus mieste nesustoja, kaip ir Vilniaus miesto Tarybos posėdžiai. Kaip jau esate įpratę, dalinuosi su Jumis svarbiausiomis miesto aktualijomis. Peržvelgiu kelių pastarųjų Vilniaus m. tarybos posėdžių darbotvarkę bei svarbiausius ten nagrinėtus klausimus:

  • Miesto biudžetas. Dar vienas žingsnis mažinant Vilniaus miesto skolas – tai taikos sutarties su vyriausybe pasirašymas dėl ankstesnio nepakankamo finansavimo trūkumo. Bylą vyriausybei iškėlė dar A.Zuoko vadovaujama taryba, reikalaudama iš vyriausybės 272 mln. eurų. Teismui pasiūlius susitarti taikiai, po derybų, su vyriausybę pavyko suderinti dėl 56 mln. eurų kompensacijos, kuri bus išmokėta lygiomis dalimis per tris dalis – ir turės būti skirta Vilniaus miesto skoloms mažinti. Neabejoju, kad vis tik atsakingas požiūris į miesto finansus prisidėjo prie tokios derybų atomazgos. Taryba vienbalsiai pritarė įgalioti merą tokią sutartį pasirašyti. Mane taip pat tai nuteikia optimistiškai dėl kitų metų biudžeto – galbūt miestas turės vis laisvesnes rankas savo lėšas naudoti ne tik skolų apmokėjimui. Dabar lauksime tolimesnių vyriausybės veiksmų.
  • Naujas stadionas. Vis dar tebesitesia diskusijos dėl daugiafunkcinio komplekso statybų prie Akropolio (kur svarbiausias objektas bus naujas nacionalinis stadionas). Be aplinkinių susisiekimo mazgų sutvarkymo, viso komplekso statyba kainuos 79 mln. eurų (iš kurių savivaldybės dalis sudarytų tik 3 mln. eurų). Tačiau pagrindinis klausimas yra tolimesnis komplekso išlaikymas, kuriam savivaldybė yra iškėlusi sąlyga skirti ne daugiau kaip 0,5 mln. eurų kasmet. Norint tikėtis, kad būsimasis koncesininkas tokias sąlygas pasiūlytų, taryba buvo sutikusi mainais atiduoti gretimus sklypus koncesininkui komercinei veiklai. Tačiau, po tolimesnės teisinės analizės, vis tik pakeista, kad aplinkiniuose sklypuose bus leidžiama tik veikla, susijusi su pačiu kompleksu. Taip pat dėl perduodamo sklypo dydžio bus deramasi.
  • Naujas stadionas 2. Liepos 20 d. patvirtinus tokias koncesijos sąlygas taip pat pradėtos svarstyti konkrečios konkurso koncesininkui sąlygos, kurios bus pateiktos ir viešam aptarimui. Jei bus sutarta dėl konkurso sąlygų, rugsėjį turėtų įvykti ir pats konkursas. Konkurso sąlygose yra abejotinų dalykų – pvz., ar būtinai konkurso dalyvis turi turėti patirties ‘statant bent 5,000 vietų stadioną/areną’? Nors konkursas tarptautinis, bet tokia sąlyga sudaro galimybes konkurse dalyvauti tik dviems dalyviams. Siūlysiu šią sąlyga panaikinti, jei Viešųjų pirkimų tarnyba tam pritars.
  • Statybos. Kitas geras sprendimas, ilgai lauktas, yra dėl viešųjų erdvių tarp daugiabučių pripažinimo svarbiomis miesto bendruomenei. Tai aktualu, nes teritorijų planavimas yra gerokai supaprastėjęs, o toks sprendimas užkerta kelią daugiabučius ir kt. pastatus statyti kur pakliūva. Šiuo metu yra rengiamas naujasis bendrasis planas, kuris turėtų detaliau sudėlioti statybų reglamentus atskiroms teritorijoms, tačiau jis bus parengtas geriausiu atveju po poros metų. Sprendimas dėl viešųjų erdvių kol kas yra tik pateiktas svarstymui, bet greičiausiai bus patvirtintas tarybos darbo bendra tvarka po keletos savaičių. Rugsėjo mėnesį turėtų atsirasti ir konkrečios žaliųjų erdvių schemos.

Tarybos posėdžiuose taip pat patvirtinome aiškesnę dviračių takų įrengimo tvarką, ko miestas tikisi iš statytojų; rezoliucija įvardinome (atsižvelgiant į spekuliacijas spaudoje), kad neketinama leisti atstatyti Vilniaus senamiesčio viešųjų erdvių; incijavome teritorijų aplink Vilniaus oro uostą (Airport City) galimybių studiją (sprendimas dar turės būti patvirtintas po svarstymo tarybos komitetuose).

Kaip visuomet, laukiu jūsų laiškų ir pasiūlymų dėl Vilniaus!

Smagios vasaros!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.