2016 vasario 10 d. Vilniaus Tarybos posėdžio rezultatai

Tai antras tekstas apie veiklą Taryboje Jums, kurie palaikė per rinkimus, arba kuriems, manau, įdomi Tarybos veikla arba įdomus mano požiūris bei mintys apie joje vykstančias diskusijas.

Išskirtinai, šį mėnesį numatyti net trys tarybos posėdžiai, ir šį trečiadienį (vasario 10 d.)  įvyko antrasis, kuris buvo numatytas labiausiai biudžeto tvirtinimui. Bet buvo ir keletas kitų įdomių, sakyčiau labiau politinių, bet ne techninių klausimų. (Techniniais klausimais vadinu pvz. mokyklų direktorių tvirtinimus, kurie net nelabai aišku kodėl priskirti tvirtinti tarybai… bet apie tai kitą kartą.) Mano nuomonė yra subjektyvi, bet stengiuos dėstyti viską taip, kaip suprantu.

Biudžetas:

* A.Maldeikienė nepaliauja panikuoti dėl terminų ir „deficitinio“ biudžeto. Sutinku, kad dabar įplaukos biudžete klaidingai vadinamos pajamomis, o mokėjimai klaidingai vadinami išlaidomis. Tuos terminus reikėtų taisyti, bet jie nekeičia biudžeto esmės, kaip bando pavaizduoti p. Maldeikienė. Taip, reikės pasiskolinti iš bankų 24 mln., bet jie bus skirti ES projektams kofinansuoti. Tuo tarpu ~105 mln. bus grąžinta skolų iš savivaldybės mokestinių pajamų. Tai kam skolintis iš bankų, klausia Maldeikienė? Nes įstatymai reikalauja nuosavas lėšas skirti skoloms grąžinimui, bet nedraudžia skolintis iš bankų investiciniams projektams. Taip ir sudėstomi pinigų srautai, kad jie atitiktų įstatymus. Faktas, kad galutiniam rezultate skolos turi sumažėti, o šis biudžetas kur kas atsakingesnis, nei anksčiau – priešingai, nei vis įnirtingiau bando tvirtinti oponentai.

* Taip pat numatytas kur kas realistiškesnis savivaldybės programų finansavimas. Pavyzdžiui, anksčiau chroniškai mažai buvo numatoma mokyklų šildymui ir būdavo iš anksto aišku, kad jau liepos mėnesį kai kurios mokyklos turės naudoti elektrą ir šildymą „skolon“. Kai kurios programos ir šiais metais finansuojamos nevisiškai pilnai, bet reali situacija paaiškės metų eigoje. Bet kuriuo atveju, biudžetas buvo sutvarkytas ne „air lituanicų“ finansavimui, bet pirmiausia siekiant grąžinti seniausias skolas ir siekiant kuo realiau vertinti einamuosius poreikius.

* Reikia įvertinti ir tai, kad jei savivaldybė būtų privatus subjektas, tai ji jau būtų bankrutavusi. Nes šiuo metu skolos yra reikšmingai pradelstos ir bankroto byla būtų neišvengiama. Realiai, kas vyksta, tai skolos restruktūrizavimas – susitariama su tiekėjais, kad skola bus grąžinama per ilgesnį laikotarpį, bet visu 100% ir su visom palūkanom (taigi, dar ne visiškai blogas bankroto variantas, o bankams tai net patinka šiuo metu:) ). Taip susibalansuoja biudžeto mokėjimai, nes jei skola nebūtų restruktūrizuota, tam tikrų būtinų išlaidų (ne)mokėjimas galėtų lemti ir būtinų miestui paslaugų sustabdymą.

—-

Kiti klausimai.

* M.Majauskas siūlo įvesti 30 min. diskusiją tarybos posėdžių metu, kurių metu tarybos nariai galėtų gyvai uždavinėti merui ir vicemerams klausimus. Iš pirmo žvilgsnio atrodo gera idėja, bet, matant posėdžių eigą, tai aišku, kad tai bus tiesiog opozicijos nekonstruktyviai naudojamas laikas. Kaip bus iš tiesų – pamatysime:) Bet kuriuo atveju, aš greičiausiai būčiau už:) nors visi konservatoriai (išskyrus Mykolą) balsavime susilaikė, taigi kažkodėl jie patys tokio formato ir bijo? Ar patvirtinsime tokią tvarką paaiškės per mėnesį, nes pasiūlymas dar bus svarstomas komitetuose.

* A.Bužinskas (konservatoriai) siūlė Vilniui išstoti iš savivaldybių asociacijos, nes jos prezidentas yra Malinauskas, ir prisidengdamas asociacijos vardu jis lankosi prokoratūroje, valstybės institucijose ir t.t. Tačiau klausimas nepateko į darbotvarkę.. nes, apart konservatorių, tokio klausimo svarstymo niekas daugiau nepalaikė.

* „Šiaurinės vietos veiklos grupės” strategija, kaip panaudoti numatomus porą mln. EUR ES pinigų socialinei bendruomenės integracijai, galiausiai buvo patvirtinta. Pagrindinė priežastis – jei strategija būtų nepatvirtina vasario 10 d., tuos porą mln. EUR ES paramos būtų buvę galima prarasti apskritai, o gal dar net nebūtų finansuoti ir kiti susiję infrastruktūros projektai.. Man vis dažniau atrodo, kad jau ne pirmas klausimas tiesiog praslysta be didelių svarstymų, „nes kitu atveju rizikuojame prarasti ES finansavimą..“ Neypatingai tai džiugina.. bet aiškaus recepto neturiu.

Yra klausimų – laukiu:) Turite idėjų – rašykite.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.