2016 m. rugsėjis, Tarybos posėdis. Kas naujo Vilniuje?

Tęsiame tradicijas ir kaip iki šiol, po kiekvieno Tarybos posėdžio su savo blog’o skaitytojais ir naujienų prenumeratoriais dalinuosi svarbiomis Vilniaus miestui naujienomis, nutarimais ar svarstymais Vilniaus miesto taryboje. Prie apkalbėtų ir diskusinių temų, rasite ir mano papildomus komentarus.

  • Dar anksčiau patvirtinta, o rugsėjo 6 d. paskelbtas konkursas dėl daugiafunkcinio centro statybų (dar žinomų kaip naujasis nacionalinis stadionas). Ne kartą apie šį projektą rašiau, o išsamų šio projekto pristatymą rasti čia. Opozicijos teigimu, dalyvių neatsiras:) O jei atsiras – tai tik apgavikai, kurie pasiims pinigus, o stadiono nepastatys:) Kad sužinotume, kas bus teisus, telieka mėnesį palaukti. Vis tik esminis pasikeitimas, palengvinantis dalyvių atranką, yra tai, kad atrankos sąlygose nebeliko prievolė būti pastačius 5,000 vietų salės, bet tik būti pasiekus 36 mln. eurų statybos darbų apyvartą.
  • Prasidėjo aktyvi diskusija dėl Vilniaus viešojo transporto (VVT) likimo. Lapkričio mėnesį baigiasi ilgalaikė sutartis su VVT dėl keleivių vežimo. Nauja įmonės vadovybė deklaruoja norus nuomotis 150 naujų autobusų, o to padaryti neįmanoma neturint ilgalaikės sutarties su savivaldybe. Tuo tarpu esminė sąlyga sutartyje – ar sutartis nustos galioti anksčiau laiko savivaldybei paskelbus konkursą – kaip jį privalėtų pagal ES direktyvas (nors yra ginčijančių šį būtinumą). Šiuo metu, nors ir užstrigo teismuose, konkursai yra paskelbti tik dėl 16-18% Vilniaus maršrutų. Aš būčiau 100% už tai, kad visi Vilniaus miesto maršrutai būtų aptarnaujami tik po laimėtų konkursų – kaip, pvz., jau 26 metus yra Švedijoje, nors greičiausiai šiuo klausimu esu mažumoje.
  • Plečiama 100 Eur kompensacija teikimo į valstybinius vaikų darželius nepatekusių vaikų tėvams. Esame pasiryžę 100 Eur teikti visiems, nepaisant to, ar jie lanko privačius darželius – tiesa, su apribojimu, kad jų tėvai drausti privalomuoju sveikatos draudimu (t.y. vengti socialinės paramos ‘medžiotojų’), ir kad vaikas nepatenka į darželį po ilgiau nei vienerių metų. Parama būtų teikiama 10 mėnesių per metus. Iš viso eilėje esančių vaikų skaičius siekia ~4,000, nors Benkunsko teigimu, ilgiau nei metus į valstybinį darželį nepatenka ~700.
  • Beje, yra tokia tikimybė, kad dėl šio sprendimo aplinkinių rajonų gyventojams atsiras didelė paskata registruotis Vilniuje. Galima paskaičiuoti (žr čia išsamesnią diskusiją), kokia Vilniui tenka nauda dėl kiekvieno prisiregistruoto gyventojo (remiantis 2016 m. biudžeto skaičiavimais). Vilnius už kiekvieną prisiregistravusį gauna ~348 Eur, o už kiekvieną prisiregistravųsį vaiką ~348+200 Eur. Taigi, jei prisiregistruoja vienas tėvas ir vaikas, ta bendra nauda (~896 Eur) beveik atsveria skiriamą kompensaciją (1,000 Eur per metus).
  • Galiausiai, be abejo, artėja Seimo rinkimai. Politiniame savivaldybės gyvenime tas labai jaučiasi. Viešoje erdvėje, ypač mėgsta liberalus per dantį patraukti konservatoriai – iš dalies normalu:) Patobulėta bent tiek, kad dabar kritikuojami miesto plėtros klausimai (nors vėlgi.. kol kas tik tokie, dėl kurių sprendimai priimti buvo ankstesnėse kadencijose), o ne miesto ūkio klausimai – kuriuos kuruoja pačių konservatorių paskirtas administracijos direktoriaus pavaduotojas.
  • Turint omenyje Liberalų sąjūdžio pastarųjų šešių mėnesių įvykius ir reitingų viražus, be abejo, daugeliui kyla dvejonių, ką palaikyti rinkimuose – ypač tiems, kurie tradiciškai nebalsuoja už socdemus arba konservatorius. Apsispręsti kiekvienam reikia individualiai. O kodėl aš tvirtai palaikau Liberalų sąjūdį – išdėsčiau čia.

Lauksiu Jūsų komentarų. Jie padeda atkreipti dėmesį į kartais praleidžiamus svarbius dalykus.

liberaliai,

Kasparas

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.