2016 m. gegužės 25 d. Tarybos posėdis

Kaip ir kas kartą, trumpai apžvelgsiu praėjusio Vilniaus m. tarybos posėdžio sprendimus. Bene svarbiausi sprendimai lietė ateinančių metų turto mokesčių tarifus, tačiau yra nemažai ir kitų naujienų:

  • Patvirtinome nekilnojamo turto (pastatų) tarifus. Jie liko tokie patys, kaip anksčiau – tačiau miesto pajamos, deja, vis tiek turėtų mažėti apie 1.3 mln. eurų, nes Registrų centras pateikė naujas (mažesnes) turto vertes.
  • Žemės nuosavybės mokestį suvienodinome ir sumažinome iki 0.12% (nuo anksčiau buvusių keletos skirtingų tarifų 0.4% ar 0.2%). Sumažinimą galėjome padaryti, nes buvo panaikintos kelios lengvatos (pvz., neurbanizuojamom teritorijom), o taip pat iki 0.4% padidintas valstybinės žemės nuomos mokestis. Šių tarifų pertvarkymo poveikis biudžetu turėtų būti artimas nuliui, bet mokesčiai bus aiškesni.
  • Dėl konkretaus žemės mokesčio tarifo vyko energingi debatai, nes pradinis siūlymas buvo žemės tarifą mažinti iki 0.04%. Visgi galiausiai liberalai palaikė 0.12% tarifą, o socialdemokratai siūlė jį palikti 0.2%. Čia mano trumpas komentaras Facebook’eapie tai (turėtų būti prieinamas viešai).
  • Papildomai, patikslinome ir padidinto tarifo taikymą nenaudojamai žemei – nuo šiol žemė, kuri naudojama savavališkai statybai (t.y., kur teisės aktu nustatyta tvarka buvo užfiksuota savavališka statyba), bus apmokestina 4% tarifu. Tai, tikiuosi, pažabos kai kurių statybininkų užmojus.
  • Gegužės 25 d. sudalyvavome ir Lietuvos užsienio politikoje – Užsienio reikalų ministerijai perdavėme prabangų (~500,000 Eur) sklypą Turniškėse. Tam tikras niurnėjimas taryboje buvo dėl to, kad mainais ministerija pažadėjo perduoti keletą būstų, kurių bendra vertė kur kas mažesnė. Tačiau sklypas vis tik ministerijai buvo reikalingas, kad galėtų jį perduoti Rusijos ambasadai, o Rusija savo ruožtu perduotų patalpas Maskvoje Lietuvos nuosavybėn. Neoficialių „mainų“ verčių skirtumus tiesiog paviešinome, ir, tikiuosi, kitu atveju atkreipsime/priminsime vyriausybei apie tai.
  • Savo iniciatyvas vėl kėlė opozicija. Artūras Zuokas pakartotinai siūlė svarstyti klausimą dėl vietos J.Basanavičiaus paminklui (norėjo, berods, vėl svarstyti Sirvydo skverą), bet buvo paragintas negrįžti prie dalykų, dėl kurių taryboje jau apsispręsta.
  • Žilvinas Šilgalis ypač energingai ragino kreiptis į Seimą, kad šis uždraustų prekybą alkoholiu per rinkimus. Viena vertus, tai net ne savivaldybės kompetencijos klausimas. Kita dvejonė kyla, nes uždraudus legalią prekybą, dar visai neaišku ar kaip tik balsų pirkėjai neįgis dar didesnio patrauklumo, jei bus uždrausta legali prekyba alkoholiu?:)
  • Net ir spaudoje plačia buvo aptartas tarybos suteiktas leidimas prekiauti alkoholiu iki 4 val. ryto buvusio „Psichbario“ vietoje planuojamam įkurti naujam barui. Palaikiau nuomonę, kad iš anksto riboti naujos įmonės veiklos negalime – jaunuoliai, planuojantys verslą, pateikė savo viziją, atsiribojo nuo ankstesnio baro. Taip pat turim prisiminti, kad aplinkui yra ir ne vienas galintis prekiauti alkoholiu baras. Tad licenziją panaikinsime, jei nusižengimai kartosis, o naujam verslui iš anksto apynasrio nededam.
  • Vilnius Lietuvoje yra vaikų globos reformos priešakyje. Šiame tarybos posėdyje buvo patvirtinti nauji Žolyno vaikų globos namų nuostatai, kuriais įteisinama, kad šių globos namų auklėtiniai augs nedidelėse (iki 8-12 vaikų) šeimynose.
  • Vilniuje taip pat kur kas principingiau yra vertinama tai, kaip švietimo įstaigų vadovai išlaiko atestacijos vertinimus. Neišsilaikusiems atestacijos siūloma nutraukti darbo sutartį, ir šiame tarybos posėdyje turėjome patvirtinti šalių sutarimu nutraukiamų ~10 sutarčių su darželių ir mokyklų vadovais. Sugriuvus kvorumui, sprendimai nukelti kitam posėdžiui.

Kaip visuomet, lauksiu jūsų klausimų ir nuomonių. Beje, interneto portalams pradėjus aiškintis, kur ir su kuo pietauja meras, parašiau apie tai ir savo nuomonę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.