Sporto salių nuoma

Vilniaus mokyklų sales, kabinetus bus galima rezervuoti paprasčiau ir taip ten (tikimės) atsiras daugiau būrelių ir veiklos. Jau prieš keturis metus įdiegta elektroninė rezervacijų sistema to iki galo neatliko, nes tiesiog ne visos mokyklos (ypač savo sporto salių) rezervavimą vykdė elektroniškai.

Matėme ir daug pasipiktinimų (ir pats asmeniškai sulaukiau) klausimų, ar rezervuojant sales bus suteikiama pirmenybė Vilniaus miesto biudžetinėms įstaigoms. Biudžetinės įstaigos yra smarkiai dotuojamos savivaldybės (kas negerai), bet jos gali pasiūlyti prieinamesnę būrelių kainą – todėl dalis tarybos narių (tikrai ne iš mūsų frakcijos) iš pradžių palaikė galimybę biudžetinėms įstaigoms pirmenybės teise rezervuotis.

Gera sistema būtų ta, kuri įtvirtintų neformalaus ugdymo krepšelį ir vietoje neefektyvių dotacijų biudžetininkams, leistų vaikams rinktis pas ką jie nori lankyti būrelį. Valstybės mastu šiandien neformalaus ugdymo krepšelių nepakanka, jie teikiami nesistemingai iš vienos ES lėšų programos, tad dažnai tų krepšelių dydis nesiekia net 15 eurų atskirose įstaigose. Lėšų savivaldybės lygmeniu turime labai labai ribotai.

Gera žinia, po vakar priimtų taisyklių, yra ta kad šiandien bent jau išskirtinio automatinio prioritetinio biudžetinėms įstaigoms nebus – prioritetas bus skiriamas tam neformalaus ugdymo tiekėjui, kuris surinks daugiau balų pagal tai, kiek vaikų lanko jo būrelius, kur jie gyvena ir pan. Detalės paliktos išgryninti administracijoje, tad jas dar reikės atidžiai toliau stebėti. Kita gera žinia yra tai, kad savivaldybės Ekonomikos komiteto siūlymu mažiau infrastruktūros turinčios sporto šakos turės prioritetą – tai svarbu, pavyzdžiui, rankinio būreliams, kuriems yra pritaikytos tik kelios salės mieste, bet jie turi konkuruoti su krepšinio būreliais.

Kitą Ekonomikos komiteto siūlymą – įpareigoti ir biudžetines sporto įstaigas mokėti už mokyklų patalpų nuomą, taryba, deja, vieno balso persvara, atmetė. Biudžetinės įstaigos dabar sales ir toliau gaus nemokamai – ir tai jas nemotyvuos nelaikyti tuščių salių, ir dar jas supriešins su mokyklų vadovais, kurie turės prižiūrėti sales ir jas remontuoti, bet tam negaus pakankamai lėšų (beje, tai viena iš priežasčių iki šiol ankstesnė tvarka neveikė). Apmaudu, kad kai kurie balsuojant bandė prisidengti neegzistuojančias įstatymais kurie neva neleidžia savivaldybės įstaigoms susimokėti už nuomą.

Akivaizdu, kad toliau reikia stebėti kaip naujoji tvarka ir sistema veiks, kuri atrodo šiandien daug žadanti. Akivaizdu, kad neformalaus ugdymo krepšelis turėtų tapti pagrindine finansavimo forma šiai veiklai. Kol kas didelių proveržių sunku tikėtis dėl nenuoseklaus valstybinio požiūrio. Tačiau tam tikrus pasikeitimus galime siūlyti ir savivaldybės lygmeniu – pavyzdžiui, neformalaus ugdymo krepšelis galėtų būti užtikrintas bent jau mažas pajamas gaunančioms šeimoms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.