2016 vasario 3 d. Vilniaus Tarybos posėdžio rezultatai

Noriu su Jumis pasidalinti veiklos rezultatais Vilniaus Taryboje.  Idealiu atveju norėčiau tokius pasitarimus daryti gyvai, bet ne visada tą leidžia laikas. Tačiau tokį norą išreikę šį tekstą gauna el.paštu, o kiti skaito šiame blog’e.

(beje, Vytautas M­italas irgi dalinasi savo naujienomis http://www.liberalai.lt/skyriaus- naujiena/vytautas-mitalas-siandien-taryboje/, o visas tarybos posėdis yra čia http://www.vilnius.lt/index.php?2998209460 ).

Taigi, kas įvyko naujo?

* Nepaisant opozicijos bandymų trukdyti, patvirtinome dar vieną tarpinį žingsnį dėl stadiono Vilniuje statybos (šiuo metu vadinamą daugiafunkciniu centru, nes šalia stadiono bus ir vaikų darželis, muziejus ir kt.). Savivaldybei šios statybos, dėka Europos Sąjungos ir vyriausybės finansavimo, turėtų kainuoti tik 0,5 mln. Eurų per metus, ir taip 20+ metų.

Kad statybos būtų kiek įmanoma pigesnės, numatyta, kad rangovas ant Šeškinės kalno galės įrengti ir biurus, komercines patalpas, ar gyvenamąjį būstą ir jį parduoti. Opozicija ypač priešinasi gyvenamajam būstui, nes tai „pareikalaus 1,5 tūkst. parkingo vietų, be to, rangovas pastatęs butus ir juos pardavęs, iš karto (tyčia) subankrutuos ir liksime be stadiono”. Man atrodo nelogiškas tas priešinimasis gyvenamajam būstui, nes ir naujų biurų atveju transporto srautai lygiai taip pat taptų sudėtingesni (ir tam reikės infrastruktūros pertvarkymų). O dėl tyčinių bankrotų, tai dar bus ne vienas žingsnis, koncesijos sutarčių sudarymai ir t.t., kur būtų aiškiai numatytas statybų eiliškumas ir užtikrinta stadiono statyba. Tegyvuoja naujas stadionas!

* Palaiminome kelių pastatų ir sklypų nuosavybės perdavimą iš savivaldybės psichiatrijos ligoninei, esančiai Vasaros 5. Ligoninė uždarys skyrius, veikiančius tuose pastatuose, parduos sklypą, ir pastatys šiuolaikinius standartus atitinkančius psichiatrijos korpusus. Čia sėkmės atveju. Kas žino, kaip atrodo tie uždaromi korpusai, supranta, kad jie turėjo būti uždaryti prieš 20 metų. Tačiau pati sklypų pardavimo sėkmė man atrodo abejotina – toje teritorijoje galioja labai griežti statybas ribojantis standartai, tad neaišku, kas sklypus galėtų pirkti. Stebėsim.

* NEatleidom kelių vargšų šeimų nuo žemės nuomos mokesčio. Laikomės principų – nuomos mokesčius visi turi mokėti, jei kažkas gyvena labai vargingai, turi kreiptis į savivaldybę dėl pašalpų skyrimo pagal nustatytą tvarką. Mokesčių mokėjimui išimčių nedarome, nes procesas gali tapti nekontroliuojamas.

* Vilniuje steigiamos Pietinė vietos veiklos grupė (VVG) ir ^iaurinė VVG, kurios gaus ES finansavimą – keletą mln Eurų ‘minkštų dalykų’ vystymui, t.y., bendruomenių įtraukimui ir pan. pagal integruotų teritorijų vystymo programą (yra tokia labai plati programa, kuriai įgyvendinti Vilnius turėtų gauti iki 400 mln. eurų per penkis metus ir iš kurios lėšų bus statomas minėtas stadionas). Tačiau jaučiasi, kad VVG nesiformuoja taip sklandžiai, kaip norėtųsi, ir šiaurinės VVG dar pilnai nepatvirtinome – prašysime jos patikslinti veiklos strategiją, kad būtų aiškesnis ir skaidresnis lėšų panaudojimas.

* Patvirtinome, kad Vilnius gali kreiptis į SocMin’ą dėl 6 mln. eurų paramos socialiniam būstui, pagal šitą paramą turės būti Naujoj Vilnioj pastatyti apie 130 socialinių būstų. Bet sukritikavau šitą sprendimą, nes, mano nuomone, formuojame potencialius getus. 130 butų gal dar nebūtinai getas, bet turėtume vengti tokių sprendimų. Bet.. jei jau ES finansuoja, tai taryba patvirtino..

* Socdemai nerimsta su 100 eurų paramos skyrimu vaikams, einantiems į privačius darželius. Jie nori skirti ir tiems, kurie neina. Siekia ‘teisybės’. Bet, mano nuomone, jie nėra teisūs, nes teisybė dabar suformuota kitu principu – tiek valstybiniuose, tiek privačiuose darželiuose išlaikymas savivaldybei vieno vaiko dabar kainuoja apie 100 eurų (mano žiniomis). Tad – jau dabar visi ‘gauna’ vienodai. Nekalbant apie tai, kad socdemų pasiūlymui lėšų nėra iš kur gauti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.