2016 vasario 24 d. Vilniaus Tarybos posėdžio rezultatai

Žemiau pristatau Jums trumpą apžvalgą, kokios vyko aktualiausios diskusijos pastarajame Tarybos posėdyje. Pateikiu savo asmeninę ir subjektyvią nuomonę. Kaip visada, lauksiu Jūsų komentarų ir pasiūlymų.

* Socialdemokratų frakcijos vardu buvo teikiamas pasiūlymas rinkti pagalvės mokestį, jį nukreipiant turizmo skatinimui (nors sprendimas sulaukė kritikos ir dėl to, kad jis nenumatė  kaip bus panaudoti surinkti pinigai). Tikima, kad būtų pavykę surinkti apie 1,5-2 mln. eurų jau 2017 m. Liberalų balsais šitas pasiūlymas buvo atmestas. Vienas iš kontraargumentų – jei viešbučių asociacija iš tiesų mato tokio mokesčio prasmę (nes buvo teigiama, kad su ja buvo tartąsi), jo rinkimą ir panaudojimo tikslus galėtų inicijuoti pati asociacija.

* Kitas, daug diskusijų sukėlęs klausimas, buvo kitas mokesčio pakėlimas. Šį kartą už kavinių lauko terasas prie kavinių pastatų (ne terasas gatvių viduryje, kur rengiami konkursai). Savivaldybės administracijos teigimu, mokesčio padidinimas būtų leidęs padidinti pajamas iš rinkliavos apie 20 000 Eur. Šis sprendimas yra dalis administracijos plano didinti miesto pajamas. Tačiau miesto pajamos turėtų būti didinamos gerinant veiklos efektyvumą. Nors meras siūlė pasiūlymą pradėti svarstyti komitetuose nepaisant jo prasto parengimo, ir svarstymo metu tobulinti, keli liberalai balsavo prieš (tame tarme aš pats:).. Ir tai buvo lemiama atmetant projektą net ir komitetuose.

* Ypač ilgai svarstėme vietos J.Basanavičiaus paminklui klausimą – jį dabar siūloma įrengti priešais Filharmonija, kadangi ten įvyko steigiamasis Vilniaus Seimas. Mano supratimu, tokiais klausimais nuomonės visąlaik išsiskirs, o sprendimo jau ir taip laukiama virš 15 metų… Deja, balsų patvirtinti sprendimą skubos tvarka nepavyko, ir galutinai patvirtinti sprendimą dar reikės grįžti po mėnesio.

* „Energesman”, šiukšlių tvarkymo operatorius, iš Vilniaus reikalauja patvirtinti ypač didelį šiukšlių tvarkymo mokestį (75 Eur už toną). Istorija tokia, kad dar prieš kelis metus konkursą „Energesman” laimėjo pasiūlęs būtent šią kainą, tačiau iš karto po to buvo pasirašyta preliminari sutartis numatanti ~57 Eur mokestį už toną. Šios preliminarios sutarties „Energesman” nenori laikytis, tad gresia teisminis procesas, o kol kas įgaliojome regioninį aplinkos tvarkymo centrą mokėti tik 57 Eur už toną. Klausimas, panašu, dar spręsis ilgai, galbūt teisminiu būdu.

* Socialdemokratai siūlo leisti karininkų vaikams patekti į darželius be eilės. Asmeniškai pritariu nuomonei, kad išimtys nėra reikalingus, ir Krašto apsaugos ministerija pati galėtų išspręsti šitą klausimą savo lėšomis, ne kitų vilniečių sąskaitą. Galiausiai klausimas buvo atidėtas dar kartą.

* Patvirtinome, kad nuo šiol per Tarybos posėdžius po ilgosios pertraukos 30 minučiu bus skirta mero, pavaduotojų ir administracijos vadovų atsakymams į opozicijos ir kt. tarybos narių klausimus. Turėtų būti įdomu 🙂 Stebėkite posėdžius per YouTube.

* Daug diskusijų sulaukusios krematoriumo statybos kol kas Vilniuje neprasidės – ieškosime naujos vietos.

Lauksiu Jūsų klausimų ir komentarų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.