Išgyvendiname rinkliavas darželiuose!

Rugpjūčio 30 d  miesto Taryboje formaliai įtvirtinome, kad valstybiniai darželiai neturi teisės inicijuoti rinkliavų iš tėvų. Tai spraga, kuri seniai turėjo būti panaikinta, jei tik miesto darželiai iki tol būtų tinkamai finansuojami.

Jau nuo 2016 metų Vilniaus mieste darželiams skiriamos lėšos ženkliai padidėjo, o lyginant su 2015 – išaugo net pusantro karto. Apart tokių elementarių dalykų, kaip darbo užmokestis ir komunalinės paslaugos, Vilniuje pagaliau skiriamas konkretus finansavimas grupių aplinkai ir ugdymo poreikiams. Pavyzdžiui, yra numatyta, kad 2017 m. bus skiriama po 68 eurus vienam vaikui: po 5 eurus patalynei atnaujinti, po 45 eurus – kanceliarijai, ūkinėms, higienos prekėms ir po 18 eurų kitoms būtinoms išlaidoms.

Pastaba: pateikti pokyčiai apima Vilniaus m. savarankiškas lėšas. Įskaičiavus iš valstybės biudžeto ir iš tėvų mokesčio gaunama finansavimą, valstybinių darželių išlaikymui reikia apie 80 mln. eurų kasmet.

Tarybos patvirtinta tvarka nebeleidžia darželių darbuotojams iš auklėtinių tėvų rinkti papildomų pinigų įsigyti žemiau išvardintoms prekėms ar paslaugoms:

  • higieninės bei lavinimo priemonėms
  • kanceliarinės prekėms,
  • medikamentams,
  • patalynei bei užuolaidoms, taip pat jų skalbimui ir priežiūrai,
  • vaikams skirti vidaus ir lauko baldai,
  • ūkinėms prekėms, indams.
  • valymo bei dezinfekavimo paslaugoms,
  • apsaugos priemonėms bei paslaugoms,
  • ryšių paslaugoms,
  • ugdymo proceso gerinimo priemonėms.

Nors ir skyrėme papildomą finansavimą bei patvirtinome tvarką, kokie darželių poreikiai turi turi būti apmokėti iš miesto biudžeto, tikiu, kad ‘iš inercijos’ atsiras atvejų, kai darželiuose rinkliavos tęsiasi. Tačiau nuo šiol visi prašymai popieriui, pieštukams, muilui, ar tualetiniam popieriui darželiuose yra nelegalūs.  Jei vis tik susidurtumėte su tokiais atvejais, kviečiu parašyti man ‘bendraukime@kasparasadomaitis.lt’ bei informuoti apie tokias situacijas – sieksiu, kad visi darželių vadovai tinkamai vykdytų savo pareigas bei Tarybos sprendimus.

Be jokios abejonės, būtų trumparegiška riboti tėvų savanorišką paramą darželiams, jei jie nori įmantresnių žaislų ar kitaip pagerinti vaikų gerovę. Tačiau tuomet parama turėtų būti griežtai savanoriška. Beje, norėčiau atkreipti dėmesį, kad kiekvienoje grupėje gali būti daugiavaikių ar socialiai remtinų šeimų, tad net ir savarankiškai organizuodamiesi tėvai turėtų atkreipti dėmesį į nevienodas atskirų šeimų galimybes prisidėti prie papildomų išlaidų darželiams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.