Vyriausybė savo žaidimus žaidžia savivaldybių biudžetų sąskaita

Kiekvienas savo savivaldybėje keliame didelius lūkesčius – kad mokykla būtų arti namų, šaligatviai ir gatvės būtų atnaujinti bei nušluoti, o autobusai būtų nauji. Šiandien Vilniuje – 2019 m. biudžeto pirmas pristatymas, tačiau bent dalis tokių vilniečių lūkesčių bus sumalta į miltus įvykusios Vyriausybės mokesčių reformos dėka.

Paaiškinimai – skaičiais, nes tik jie padės suprasti, kas įvyko.

Pirma, savivaldybių biudžetai Lietuvoje praėjusiais 2017-18 m. padidėjo pastebimai – 160 mln. eurų – nuo 1.47 iki 1.63 mlrd. eurų. Tačiau 2018-19 metais savivaldybių biudžetai didės *tik* 30 mln. eurų. Kitais žodžiais tariant, savivaldybių biudžetai didėja tik tiek, kiek Vyriausybė savo sprendimais įpareigojo įstaigas pakelti minimalią algą ar algas valstybės tarnautojams.

Tuo pačiu, palyginimui, Vyriausybės biudžetas 2017-18 m. padidėjo 300 mln. eurų – iki 6.17 mlrd. eurų. 2018-19 Vyriausybės biudžetas padidės dar 1.85 mlrd. eurų ir pasieks 8 mlrd. eurų. Iš padidėjimo, 1.6 mlrd. eurų bus skirta pensijoms iš valstybės biudžeto mokėti (dalis, kuri anksčiau buvo mokama iš Sodros biudžeto). Tačiau Vyriausybė išsaugojo ir 250 mln. eurų papildomų pajamų, kurias sukuria ekonominis šalies augimas, savo programoms ir politikai įgyvendinti.

Pavyzdžiui, Vyriausybė 117 mln. eurų skirs vaiko išmokų didėjimui (valio, tik man ankstesnė sistema per NPD buvo priimtinesnė nei dabartinė pašalpų sistema), kels pensijas (20 mln), skirs lėšas būsto įsigyjimui regionuose 11 mln. (t.y. finansuos vilniečių išsikraustymą į Vilniaus rajoną), didins minimalią algą, įves etatinį mokytojų apmokėjimą (50 mln. eurų). Ir taip toliau ir taip toliau. Keletas gerų, bet ir daug blogų dalykų.

Savivaldybės, tuo tarpu, neturi jokių galimybių išnaudoti augančią Lietuvos ekonomiką investicijoms švietimo ir miesto aplinkai gerinti.

Tad, jei kam nors teks pasidžiaugti padidėjusiu atlyginimu dėl sumažėjusių mokesčių, atminkite tik vieną dalyką – tai įvyko ne Vyriausybės kuruojamų, o savivaldybių viešųjų paslaugų sąskaita. Pabrėžiu, kad palaikau įvykusi mokesčių sumažėjimą, kurį pajus bent jau dalis dirbančiųjų, bet absoliučiai nepalaikau kieno sąskaita ir kaip vienašališkai tai buvo padaryta.

Nors tai, iš dalies, suprantama. Prieš rinkimus – tikrai tinkamas metas užsmaugti savivaldybes, kuriose beveik niekur nėra mūsų agrokoncerno ‘žaliųjų’. Sėkmės ir ūkio ministrui artėjančiose Vilniaus m. savivaldos rinkimuose! Savo ruožtu, padarysime viską, kad mūsų dar seniai sudėlioti projektai Vilniaus m. prasidėtų, o tuo pačiu tęstųsi jau pradėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.