Vyriausybę nelaimėje pažinsi

Seniai žinoma, kad niekada per mūšį niekas negelbėja eilinių kareivių, jie – patrankų mėsa. Svarbiausia apsaugoti generolus. Vyriausybė į nokdauną pasiuntė daug smulkių verslininkų įvesdama karantiną. Turbūt nereikia stebėtis, kad gelbėjimo ratą metė ne smulkiesiems,o stambiems NT valdytojams. Vis tik, kad ir kaip stengųsi atrodyti jautri socialiai pažeidžiamiems, tikrasis Vyriausybės veidas atsiskleidžia per kritines akimirkas.

Turiu tris klausimus išminčiams, kurie nusprendė skirti net 100 milijonų eurų ir kompensuoti 50% prarastų nuomos pajamų turto valdytojams.

  1. Tarkim, esate kirpykla prekybos centre Nekropolis. Nebegalite mokėti nuomos mokesčio – neturite pajamų! Kodėl Vyriausybė nekompensuoja JUMS 50% prarastų pajamų, kad galėtumėte toliau mokėti nuomą? Bet tuo pačiu atrodo normalu pasirūpinti, kad nuomotojas Nekropolis gautų bent 50% savo pajamų. Fantastika. Netgi sudaromas toks vaizdas, kad yra Nekropoliui yra teisinga imti bent 20% pajamų mokestį iš neveikiančios kirpyklos, nepaisant Force Majeure dėl karantinio – Vyriausybė reikalauja 30% nuolaidos nuomai ir 50% nuomos sumoka pati, o nuomininkui lieka 20%.
  2. Jei esate smulkus verslininkas – kirpykla – kažkur užkampyje nuosavose patalpose, tai tada Vyriausybė nekompensuos jums JOKIŲ praradimų, nes tiesiog tokio kaip nuomos mokesčio nemokėjote. Lietuvos bankas rašo, kad net 2/3 smulkaus verslo veikia būtent nuosavose patalpose. Tada kodėl jie neturi teisės analogiškai, 50% nuomos mokesčio vertės subsidijai – jie subsidiją gautų jei, tarkim, fiktyviai išsinuomotų patalpas patys sau (kaip kad patalpų nuomos ir prekybos veiklą atskiria stambūs prekybos centrai). Kaip tai suprasti? Delfi padarė analizę, kad trys daugiausia nuomos sutarčių turintys nuomotojai Lietuvoje yra Rakauskams priklausanti įmonė, prekybos centrus Kauno „Akropolį” valdanti bendrovė, ir „Linas Agro group”. Sveikinu.

Ir dar vienas stebuklas. Prieš mėnesį pati Vyriausybė rekomendavo savivaldybėms atleisti verslą nuo NT mokesčio – be abejo, tai parama ir tiems, kurie savo turtą subnuomoja, tad ir priežastis mažinti nuomos mokesčius. Vilniaus miestas vertėsi per galvą, norėjo paskatinti drąsiau mažint nuomos mokesčius ir atleido nuo NT mokesčių prieš tris savaites, visam karantino laikotarpiui. Po mėnesio Vyriausybė atsibunda – imasi kompensuoti prarastus nuomos mokesčius. Bet gerbiamieji – tuomet nekilnojamo turto nuomotojai gauna dvigubą kompensaciją, pirmą kartą galėdami nemokėti NT mokesčių, o antrą kartą – gaudami negautų nuomos mokesčių kompensacijų. Ar Vyriausybė siūlo savivaldybei dabar atšaukti nuomotojams suteiktą atleidimą nuo NT mokesčių?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.