Kaip žmonėms išplauti smegenis?

Man užstrigo iš pažiūros toks eilinis anoniminio ‘piliečio’ tekstas delfyje, kuris gal niekuo kitu neišsiskyrė. Ir gal daugelis perskaitėt tik antraštę ir nesigilinot, o greičiausiai net nepastebėjote. Tačiau esmė, kad tokių tekstų dabar lenda tai vienur, tai kitur, ir man atrodo reikia susimąstyti, kokia jų prasmė.

Pats tekstas yra bendro pobūdžio pasvarstymas apie ‘homosovieticus’ Lietuvoje, ir kaip sovietinė Lietuvos visuomenė prisitaikė prie kapitalistinio pasaulio. Ir kaip gavosi gerų/blogų (daugiau blogų) dalykų, ir ar kada ateis naujoji karta. Viskas būtų ok – bet – vienoje vietoje yra įkaltas sakinys skliausteliuose, kad vilniečiai kažkuo ypatingai yra susitaikę su situacija, nes su jais ‘pilietis’ taip jaučiasi, kai ‘pakalba’. Nei vieno argumento, nei vieno pavyzdžio, nei vienos užuominos visame 1600+ žodžiu tekste apie Vilnių, ir staiga pyst – kažkas ypač jaučiasi Vilniuje. Ir toliau vėl bendro pobūdžio pasvarstymai apie Lietuvą, sovietinę visuomenę, bla bla.

Kas čia ne taip ir kas čia man užkliuvo? Viešųjų ryšių ABC sako, kad norint sėkmingai prastumti bet kokį pasiūlymą ar idėją, pirmiausia turi ‘aktualizuoti’ problemą. Jei ‘neparuošęs’ auditorijos pradėsi kalbėti apie problemą (ar pabėgėlius, ar vaikų globą, ar mokesčius, ar NATO, ar apie Vilnių, ar apie…), niekas tavęs nesupras. Bet jei n mėnesių ir kartų kalsi, kad kažkas yra negerai ir tada išstosi su vėliava ir savo pasiūlymu – žmonės klausys. Skirtumas tik tas, kad realių problemų atveju pateikiami skaičiai, faktai, argumentai ir t.t., o fake problemų atveju tokių skaičių ar faktų nėra. Kaip rodo pateiktas pavyzdys, tokias ‘fake’ problemas galima kurti apskritai ištraukus iš konsteksto.

Todėl straipsnis, kuriame bandoma aktualizuoti ‘fake’ problemą apie Vilnių man atrodo kaip smegenų plovimas. Kam to reikia – aš nežinau. Bet peršasi išvada, kad kažkas gal galvoja apie rinkimus ir kažkam reikia, kad vilniečiai apie save galvotų kaip kažkuo išskirtiniais (blogąja prasme) Lietuvoje.  Tai kas yra ‘fake’ problema, kas ne, spręsti jums. Bet – atsargiai!