Trys grafikai, kaip Sodros grindys padidino nedarbą

Lietuvoje birželį buvo maždaug keturiolika tūkstančių (14,000) daugiau registruotų bedarbių nei prieš metus tuo pačiu metu. Vasara nedarbas įprastai mažėja (žr grafiką) – bet šį birželį jis net padidėjo, lyginant su gegužę! Ne tik atsiliekam nuo 2017 metų, bet jau atrodom prasčiau nei 2016. Kodėl?

Registruotų bedarbių skaičius (šaltinis – Darbo birža)

Viena vertus, ar toks bedarbystės didėjimas – jau krizės pradžia, kaip būtų įprasta? Bent Vyriausybė to tikrai nesitikėjo – apie ką liudija ir tai, kad GPM surenkama mažiau nei planuota. Beje, kadangi savivaldybės daugiausia pajamų gauna iš GPM, tai Vilniuje jau turėtume ieškoti, kur sumažinti išlaidas – mus gelbėja kur kas didesni nei planuota savivaldybės įmonių dividendai.

Tačiau vargu ar kalta prasidėjusi krizė, nes bent jau kol kas BVP toliau auga. Tad atsakymas net paprastesnis. Padidinom minimalią algą – sumažėjo darbo paklausa. Nuo naujų metų ne tik minimali alga padidėjo 20 eur, BET ir atsirado Sodros grindys. Tai – minimalūs mokesčiai, mokami nuo darbo vietos, net jei dirbi ne visą darbo dieną. Kitaip – regresiniai mokesčiai, t.y. mažiau uždirbantys šiandien proporcingai mokės daugiau mokesčių nei daugiau uždirbantys. Oho, kokia socialiai teisinga Vyriausybė!

Kas nutiko?  Pavyzdžiui, darželis, kuris samdė stalių pusei etato, įvedus Sodros grindis ir priverstas mokėti Sodrą nuo viso etato, buvo priverstas stalių atleisti. Palangos vasaros kavinė, nebesamdo studento pusei padavėjo etato, o verčiau jį įdarbina visiškai nelegaliai arba verčia dirbti kitus padavėjus viršvalandžius. Vietoj garantuotos pensijos (tokia buvo Sodros grindų įvedimo logika) jaunimas ir kt. nekvalifikuotą darbą dirbantys apskritai prarado galimybę dirbti – manau, apie 14,000 žmonių Lietuvoje.

Ar tikrai kaltos Sodros grindys? Padidėjus nedarbui, bendras dirbančiųjų skaičius Lietuvoje sumažėjo maždaug 10,000 – irgi grįžo į 2016 metų lygį (žr I grafiką žemiau). Tačiau uždirbančių minimumą ir daugiau – padidėjo (žr II grafiką žemiau). Taigi, daugiau uždirbančių padaugėjo, nors bendras dirbančiųjų skaičius  sumažėjo. Ką tai reiškia? Kad nemažai žmonių buvo ‘ištraukta’ iš šešėlio, bet nemažai mažai uždirbančių buvo įstumti į visišką šešėlį arba tiesiog apskritai atimta galimybė gauti darbą. Pasikartosiu – oho, kokia socialiai jautri Vyriausybė!

Dirbančiųjų skaičius (šaltinis – SODRA)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.