Naujos Vilniaus koalicijos ir kitos miesto žinios (2017 rugpjūtis-spalis)

Per pastaruosius du mėnesius prisikaupė iš tiesų daug įvykių, kuriems prireiks nemažai vietos aprašyti. Apie viską, nuo svarbiausių dalykų:

  • Svarbiausias klausimas praėjusį trečiadienį (spalio 11 d.) – naujos koalicijos klausimas. Manau, buvo daug tų įvykių, kurie galėjo žymėti tašką, kada laikas keisti už švietimą atsakingą vicemerą. Platesnius komentarus, esu parašęs dar iki naujo vicemero paskyrimo, ir taip pat jau patvirtinus Editą Tamošiūnaitę.

  • Be abejonės, šis žingsnis sulaukia tiek teigiamų, tiek labai kritiškų komentarų – labiausiai dėl keleto LLRA veikėjų, kurie tikrai nepriimtini. Tačiau kodėl pavyko susitarti su LLRA ir kodėl reikėjo nutraukti bendradarbiavimą su konservatoriais? Jeigu trumpai – oagrindiniai lenkų rinkimų akcijos prioritetai – tvarkyti miesto pakraščius, spartinti žemės grąžinimą Vilniuje (kuris visiškai atsilieka šiuo klausimu Lietuvos mastu), bei  rūpintis miesto mokyklomis (pirmiausia, aišku, tautinių mažumų mokyklomis). Visus šiuos jų pasiūlymus tikrai drąsiai galime palaikyti – jie nei kiek nesikerta su liberalų programa.
  • Tačiau programos vykdymas pastaruoju metu buvo konservatorių praktiškai suparalyžuotas – ne tik programos vykdymas, bet dar ir prisidėjo pinigų švaistymas į kairę/dešinę. Tad, kaip ir kaip ten bebūtų, kol konservatoriai neatsikvošės, kažkas turi prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta mieste… Todėl toks koalicijos performavimas padėjo atstatyti tam tikrą stabilumą mieste, o aš tikiuosi, kad vilniečiai tai tiesiogiai pajus per baigtus įrengti skverus, pastatytus 2-3 darželius ir dvi mokyklas, bei dar daugelį kitų konkrečių darbų.
  • Beje, jei rasite laiko – pasidalinkite ir savo situacijos vertinimu (vilnius@kasparasadomaitis.lt)! Man svarbu, kaip šiuos pokyčius mato vilniečiai! Beje, gana nuosekliai ir, sakyčiau, objektyviai viską aprašė Violeta Grigaliūnaitė 15min.lt. Tik ji gana skeptiška dėl tolimesnės ateities, kai aš tikrai nusiteikęs optimistiškai.
  • Dabar apie darbus. Rugpjūčio pabaigoje patvirtinome patikslintą 2017 metų savivaldybės biudžetą. Viršplaninio gyventojų pajamų mokesčio (+3 mln. eurų) bei geriau nei planuota surenkamo turto mokesčių (+2 mln. eurų), taikos sutarties su Ozo parko plėtotojais (+1.5 mln. eurų) dėka susidarė 6,5 mln. eurų, kuriuos ir reikėjo perskirstyti. Be papildomų lėšų, dar nemažai buvo peržiūrėtas ir kai kurių investicinių projektų, kurie nusikėlė į kitus metus, įgyvendinimas (bet jie tikrai bus).
  • Daugiausia skyrėme papildomai miesto tvarkymu (+1.5 mln. eurų), darželių plėtrai – virš septynių milijonų eurų (moduliniams darželiams, naujoms grupėms, auklėtojų atlyginimams). Ko gero garsiausiai nuskambėjęs perskirstymas – tai konservatorių pasiūlytas 1 mln. eurų krepšinio klubui ‘Lietuvos Rytas’ ir futbolo klubui ‘Žalgiris’ (trumpą komentarą šiuo klausimu perdaviau ir 15min.lt straipsnyje). Tai man sunkiai suvokiamas pasiūlymas, kurio liberalai nepalaikė…
  • Gali pasirodyti keista, bet iki šiol nebuvo teisės akto, kuris draustų rinkti rinkliavas iš tėvų vaikų darželiuose. Todėl rugpjūčio pabaigoje nauja tvarka įtvirtinome du dalykus: a) kur turi būti naudojamas tėvų mokestis, b) papildomai rinkliavų darželiai negali rinkti (detaliau, ką darželiai privalo įsigyti patys surašiau čia). Daug kas žiūri skeptiškai į tokių sprendimų įgyvendinimą – nėra praktinių būdų, kaip sukontroliuoti rinkliavas. Tačiau ši tvarka priimta tuo pačiu skiriant 4,4 mln. eurų didesnį finansavimą darželiams (t.y. 68 eur/ vaikui – tai turbūt didesnė suma, nei daugelis tėvų susirinkdavo per rinkliavas). Todėl tikiu, kad kartu su didesne darželių kontrole, ji turi šansų būti įgyvendinta.
  • Jau rugsėjo pabaigoje apsisprendėme dėl teritorijos bendrojo plano koncepcijos (apie kurią jau esu rašęs anksčiau). Nors koncepcija nėra teisiškai įpareigojanti, bet tai – svarbus politinis sutarimas, kuria linkme toliau bus vystomas Vilniaus miestas. O koncepcijoje sutarta įvesti kokybiškai naujus dalykus – tankinti miestą, numatyti pagrindiniai rajonai, kuriuose miestas rems plėtrą, detalizuoti atskirų kvartalų sprendinius. Daugiausiai dėmesio ir aršių diskusijų sulaukė siekis plėsti pramonės teritorijas Trakų Vokėje – gyventojams pasipriešinus, šis pasiūlymas buvo atmestas. Mano nuomone, gyventojai buvo be reikalo įbauginti šiuo pasiūlymu – Vilniuje trūksta patogių vietų plėsti modernią pramonę.
  • Kartu su nauja koncepcija, buvo pristatytas ir iš esmės naujas požiūris, kaip turėtų būti reglamentuojama automobilių stovėjimo vietų plėtra Vilniuje. Jei iki šiol buvo reikalaujama minimalaus parkavimo vietų skaičiaus, nuo šiol mieste turėtų būti numatytos trys zonos su maksimaliais automobilių stovėjimo poreikiais. Jei projekto vystytojas išreikštų poreikį įrengti papildomų stovėjimo vietų, jis turėtų susimokėti. Taip iš tiesų sektume europietiškų miestų pavyzdžių ir mažintume automobilių srautus miesto centre. Kol kas pasiūlymas dar svarstomas komitetuose, bet, tikiuosi, jis greitai išvys dienos šviesą.
  • Nauja VšĮ „GO Vilnius“ direktorė Inga Romanovskienė pristatė konkretų pasiūlymą dėl programos skrydžių skatinimui Vilniuje (oficialiai vadinasi dėl Vilniaus konkurencingumo programa). Pagrindinis programos tikslas yra skelbti konkursą – skrydžiams tarp Vilniaus ir Londono, t.y. būtent su Heathrow, Gatwick, London City oro uostais. Palyginimui, Air Lituanica skraidė visur išskyrus Londoną, t.y. labiausiai pageidaujamą investuotojų kryptį. Atkreipiu dėmesį, kad per tris metus programai bus skirta iki 2.1 mln. eurų (Air Lituanica kainavo bent 18-20 mln. eurų per panašų laikotarpį), ji bus finansuojama iš naujai įvesto pagalvės mokesčio turistams (Air Lituanica finansuodavo iš išparduodamo savivaldybės turto).
  • Ieškant naujų vietų pramonei, rugpjūčio pabaigoje pritarėme naujo pramonės parko steigimui (šio klausimo nereikia painioti su Trakų Vokėje planuota teritorija pramonei). Parkas apims ne mažesnę kaip 80 ha ploto teritoriją, skirtą pramonės parko teritorijai. Sėkmingai radus investuotojus, parke tikimasi sukurti 4,000 darbo vietų, surinkti per 21 mln. eurų mokesčių. Tiksli vieta pramonės parkui bus parinkta kartu su Vilniaus rajono savivaldybe.

Tai tiek nemažai žinių kartą. Daug reikalų vyksta Vilniuje:) Lauksiu Jūsų komentarų bendraukime@kasparasadomaitis.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.