Atsisveikinimas su bereikalingu plastikinių maišelių naudojimu

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas apsisprendė sumažinti žalingo aplinkai plastiko naudojimą. Seimui pritarus, nuo 2023 metų liepos pasirinkę pomidorus pakuoti į labai lengvą plastikinį maišelį už jį turėsite susimokėti.

Po šios permainos už tokius maišelius bus taikomas simbolinis mokestis, kuris, tikimasi, paskatins žmones susimąstyti, ar plastikinio maišelio visada reikia, o gal vertėtų rinktis medžiaginį daugkartinį.

Tokią Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisą kartu su kolegomis registravau beveik prieš metus. Nors šis klausimas, iš pirmo žvilgsnio, atrodė paprastas, sukėlė daugybę diskusijų ir sulaukė tikrai nemažai dėmesio. Vis gi, pagrindine siunčiamą žinutę išgirsta ne visi. Pagrindinis šio įstatymo tikslas yra keisti pirkėjų elgseną ir mažinti perteklinį, bereikalingą maišelių naudojimą, neturime tikslo uždrausti juos apskritai ar bausti vartotojus, nes tikrai būna atvejų, kai jie nepamainomi. Pavyzdžiui, perkant šviežios mėsos ar žuvies produktus. Jie ir toliau nemokamai bus pakuojami į lengvuosius plastikinius maišelius – čia taikoma išimtis. Be to, kadangi tokius produktus į plastikinius maišelius supakuoja patys prekybos centro darbuotojai, perteklinio naudojimo čia būna mažiau.

Plastikinių maišelių žala slypi dviejuose dalykuose. Pirma, tokie maišeliai labai greitai tampa šiukšle ir nėra išmetami tinkamai. Antra, šie maišeliai praktiškai neperdirbami, nes beveik visada yra užteršti maistu ir juos labai sunku surinkti į vieną vietą. Taigi net jeigu teorinę jų perdirbimo galimybė egzistuoja, praktiškai tai kol kas neįmanoma. Todėl perteklinio naudojimo ribojimas yra būtinas.

Pataisa numato, kad sumą, kiek kainuos toks lengvasis plastikinis maišelis, galės nustatyti patys prekybos centrai. Pavyzdžiui, prekybos centras „Rimi“ Estijoje taiko 5 centų įkainį. Apskritai, daugybė šalių sprendžia plastikinių maišelių problemą. Dalis jų pasirinko kelią iš prekybos centrų reikalauti kompostuojamų maišelių. Vis dėlto kompostuojami maišeliai irgi nėra geras sprendimas – paprastai jie nesusikompostuoja tinkamai, nes tam reikia labai specialių sąlygų, kurių buitinis kompostavimas negali užtikrinti, todėl galiausiai tik dar labiau užteršiama aplinka mikroplastiku. Džiugu, kad prekybos centrų atstovai pastebi šiek tiek mažėjantį sunaudojamų plonų plastikinių maišelių kiekį, tačiau pokyčiai kol kas nežymūs. Tikiuosi, įstatymo pataisos padės tai pakeisti.

Kiekvienais metais visame pasaulyje yra pagaminama 5 trilijonai plastikinių maišelių, o kiekvienam iš jų suirti gali prireikti daugiau nei 1000 metų. Beveik 513 mln. tonų plastiko atliekų kasmet patenka į vandenynus, o tarp jų ir plastikinių maišelių atliekos. Europos Komisijos duomenimis, plastikiniai maišeliai yra vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje.

Aplinkosaugininkai pabrėžia, kad plastikui suirus, mikroplastiko dalelių iš aplinkos pašalinti beveik nebeįmanoma. Remiantis atliktais tyrimais, plastikinių maišelių patekimas į vandenis kasdien nužudo tūkstančius akvakultūros gyvūnų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.