Apie laimingus vilniečius ir jų pragmatišką Vilniaus viziją

(publikuota delfi.lt)

Galbūt nustebsite, bet dauguma vilniečių yra patenkinti savo miestu.

Remiantis Eurobarometro apklausa, kuri palygino rezultatus 79 Europos svarbiausiuose miestuose, net 93 proc. vilniečių yra laimingi gyvendami Vilniuje.

Tarp jų turbūt ir Jūs, ir tikrai aš pats. Pagal šį vertinimą, netgi esame labiau patenkinti savo miestu nei londoniečiai, paryžiečiai ir dar daugelio kitų miestų gyventojai.

Remiantis minėta apklausa, 88 proc. vilniečių patinka miesto vieta, kurioje jie gyvena. Daugiau nei pusė vilniečių yra patenkinti oro kokybe, triukšmo lygiu, švara. Viešosios erdvės, kultūrai skirta infrastruktūra taip pat vertinama sąlyginai gerai.

Netgi savo finansinę situaciją ir savo dirbamą darbą dauguma vilniečių vertina teigiamai. Nors nelenkiame pirmaujančių Europos miestų, tokių kaip Miunchenas ar Kopenhaga, tačiau jau dabar gyvename tokiame mieste, kuris suteikia daug galimybių ir siekti karjeros, ir kurti šeimą, ir atrasti save daugelyje kitų veiklų.

Išskyrus vieną išimtį – Eurobarometro apklausoje 59% vilniečių mano, kad savivaldybė neefektyviai teikia administracines paslaugas. T.y. tokios paslaugos, kaip savivaldybės klerkų konsultacijos, leidimų, licenzijų išdavimas buvo prasčiausiai įvertintas miesto kokybės rodiklis iš anketoje pateiktų 21 klausimo apie gyvenimą Vilniuje. Europos mastu, vilniečių savo savivaldybės darbo vertinimas užėmė 73 vietą tarp 79 miestų.

Yra ir daugiau apklausų, kurios patvirtina, kad vilniečiams labiausiai jų mieste kliūna pačios savivaldybės darbas. Pavyzdžiui, 2012 metais Vidaus reikalų ministerija paklausė Kretingos, Pagėgių ir Vilniaus miesto gyventojų apie jų savivaldybių darbą. Ir (kaip netikėta!) prasčiausi balai teko Vilniui.

Vilniečių tikrieji prioritetai susiję su žemiškais ir praktiškais dalykais, kuriais turi pasirūpinti jų savivaldybė, o ne su skambiais šūkiais ir įspūdingais projektais. Pavyzdžiui, dar kitame gyventojų nuomonių tyrime rengiant Vilniaus strategiją 2010-20 metams, miestiečiai svarbiausiu dalyku miestui įvardino mokyklų renovaciją. Tuo tarpu tokie projektai kaip Gugenhaimo muziejus pateko į vilniečiams svarbių projektų sąrašo pabaigą. Beje, kaip dviejų vaikų tėvui, man irgi pirmiausia rūpi Vilniaus mokyklų būklė.

Manau, kad šios apklausos aiškiai parodo, kad vilniečių vizija nėra tai, apie ką garsiai trimituoja keletas norinčių tramvajaus ar Gugenhaimo muziejaus. Vilnius jau dabar yra puikus miestas gyventi. Tačiau vilniečiai nepatenkinti būtent savivaldybės sugebėjimu sutvarkyti savo biurokratiją – ir tai matosi lyginant tiek su kitais Europos, tiek su kitais Lietuvos miestais.

Tikiuosi, kad vilniečiai 2015 metais pasirinks merą, kurio prioritetai tokie patys, kaip ir jų. Kuris pirmiausia investuos į savivaldybės paslaugų gerinimą, bet ne į naujus taksi ar lėktuvų parkus. Kuris jau įrodė, kad geba efektyviai ir sąžiningai tvarkytis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.