Aplinkos ministerija brandina keršto planus vilniečiams

Aplinkos ministerijoje, panašu, įsisuko keršto vilniečiams atmosfera – ar tik ne dėl to, kad palaikymas Skvernelio Vyriausybei čia buvo išskirtinai žemas?

Neseniai pribloškė Aplinkos ministerijos viceministrė Rėda Brandišauskienė. Vilniaus m. savivaldybė nusprendė pratęsti taikyti NT mokesčio išimtį, kurią nuo neatmetamų laikų taikė Valstybinė mokesčių inspekcija (pavaldi Vyriausybei). Išimtis aktuali daugiabučiams, kuriuose dalis (51%) butų formaliai yra svečių namų paskirties, o likę 49% – gyvenamosios. Tuo tarpu viceministrė į savivaldybės sprendimą atsiliepė: „Tai panašu į derinamus veiksmus – nesąžiningos bendrovės parėmė savivaldybę, o ši atleido gyventojus nuo mokesčių. Viešbučių istorijos gali kartotis”.

Kodėl gerbiama Rėda neprisiima atsakomybės už VMI veiksmus ir suformuotą išimties taikymo praktiką, kuri iš tiesų skatino tokias statybas – neaišku. Tačiau akivaizdu, kad atsižvelgiant į tokią VMI praktiką, formavosi atitinkami pirkėjų ir vilniečių lūkesčiai. Nepriimtina įviliojus vilniečius į tokių būstų pirkimą staiga ją atšaukti – jokia save gerbianti Vyriausybė taip nesielgia. Perdavus atsakomybę dėl tokių NT mokesčių savivaldybei, aiškiai pasakėme: „iki šiol įsigytiems būstams išimtis ir toliau bus taikoma, nes tai VMI suformuota praktika. Naujai įsigyjamiems – nebe.” Todėl „viešbučių istorijos”, gerb. Rėda, nebesitęs, kaip jūs gasdinate, o kaip tik pagaliau, savivaldybės dėka, bus sustabdytos.

Tuo tarpu naujasis Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika peržengė visas įmanomas ribas. Pasitelkęs nedidelę aktyvistų grupę, kurie blokuoja Sapiegų parko atkūrimą nesutardami ar kertamų medžių skersmuo didesnis ar mažesnis nei 30 cm, pagrasino atimsiąs iš vilniečių 400 tūkst. jau skirtų ES lėšų. Gerbiamas Kęstuti – šis atviras šantažas ir Vilniaus projektų sabotažas neprideda solidumo. Sapiegų parko atkūrimas planuojamas jau veik 9 metus, atlikti archeologiniai tyrimai, profesionalūs projektuotojai siekia sukurti visiems patrauklią barokinę erdvę. Ne jūsų, o Vilniaus miesto mero, Tarybos, ir administracijos pareiga sukurti naujas visiems (o ne siaurai susibūrusiai grupelei) patrauklias vietas. Būtent Taryba yra teisėtai išrinkta atstovauti visų gyventojų interesus ir turi prisiimti atsakomybę už priimamus sprendimus.

O prieš apsimesdamas, kad Jums rūpi Vilniaus medžiai ir jo žali plotai, pirmiausia, prašau, sutvarkykite tai, už ką yra atsakingos Jums pavaldžios įstaigos. Vilniaus miškai (būtent – miesto miškai, ne pavieniai medžiai) Verkių parko teritorijoje yra prižiūrimi grynai verslo ir ūkinių interesų principu – Vilniaus urėdijai priklausančios teritorijoms yra suformuoti tikslai, kiek ir kada turi patiekti kubinių metrų medienos, antraip urėdijos darbuotojai negauna premijų (apie tai jau rašiau). Ir niekam nesvarbu, kad tai vilniečių ir dviratininkų pamėgtos ir gausiai lankomos vietos, kur turėtų būti galimi nebent sanitariniai ar specialieji kirtimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.