Trys „už” ir trys „prieš” būti Vilniaus miesto tarybos nariu

Šiuo metu situacija politikoje yra tokia, kad reto žmogaus tikslas ar svajonė yra veikti politikoje. Bet būtent šiandien tam yra šansas – sudarome komandą naujiems savivaldoms rinkimams ir kviečiame prie jos prisijungti. Dabar apie priežastis.

Mano politinė patirtis – pakankamai šviežia. Spėjau ir truputį perdegti, ir nusvilti nagus, bet tuo pačiu aktyviai sudalyvauti savivaldos politikoje. 15min mane neseniai pavadino ‘ir kitu žinomu liberalu’, o frakcijos kolegos draugas įvardino ‘nežinomu, bet įtakingu liberalu’. Todėl, jei abejojate, ar verta dalyvauti, norėjau pasidalinti keliomis mintimis iš savo patirties – mintimis, kurios, tikiuosi, vis tik gali padėti jums apsispręsti dalyvauti 🙂

PIRMA,

  • Niekada nedalyvauk rinkimuose, jei esi cinikas, jei manai, kad visi aplinkui – kvailiai, arba jei manai, kad visi – vagys. Taps per sunku dirbti – balsuosi visąlaik prieš.
  • Niekada nedalyvauk rinkimuose dėl pinigų. Tarybos narys – visuomeninės pareigos. Todėl atlyginimo, priešingai nei kitose šalyse, Tarybos nariai negauna (na, nedideles sumas/kompensacijas gauna). Bet beveik visi mes be išimties galėtume užsidirbti daugiau ir lengviau bet kurioje kitoje veikloje;)
  • Niekada nedalyvauk rinkimuose, jei galvoji, kad nuveiksi daug „gerų darbų”. Kai 1789 metais JAV pasitvirtino savo Konstituciją, jos visa esmė buvo, kad valdžios galimybės ką nors keisti būtų maksimaliai apribotos – nes valdžia paprastai viską tik sugadina (ir tai – labai liberali pozicija! 🙂 Todėl pagrindinė priežastis dalyvauti rinkimuose turėtų būti – neleisti kitiems daryti blogų darbų. Tokia atstovaujamos demokratijos esmė.

BET

  • Dalyvauk, jei stiklinę matai pusiau pilną. Kai stadiono statybos nukeliamos, šiukšliavežės neranda šiukšlių konteinerių, o Gedimino kalno velėna slenka žemyn, o pats vis tiek nestokoji optimizmo, atrašinėji į užgaulius FB komentarus bei randi užsispyrimo dirbti toliau – tuomet politika Tavo sritis. Nes jokios bėdos nėra mirtinos, o politikų pareiga – rasti sprendimo būdus visose situacijose.
  • Dalyvauk, jei supranti, kad rimtiems pokyčiams reikia daugiau nei vienos kadencijos. Kai pirmą kartą nugirdau L.Graužinienės frazę „pirma kadencija veltui, antroje pradedi susigaudyti, o trečioje – dirbti” juokiausi. Kai įsivažiavo šios kadencijos darbas savivaldybėje susimąsčiau. Kai perskaičiau Tony Blair’o atsiminimus, kad visi jo svarbiausi darbai padaryti antroje kadencijoje – pripažinau, kad ir politikoje reikia ne tik vizijos ir idėjos, bet ir patirties. O patirtis įgaunama tik dalyvaujant.
  • Dalyvauk, jei žinai, kaip atsakingai panaudoti pinigus. Didžiausias skirtumas tarp privataus ir viešojo sektoriaus tas, kad viename reikia mokėti uždirbti pinigus, o antrame – išleisti juos. O visi viešojo sektoriaus pinigai bus vis tiek išleisti (mes ne norvegai, kad investicinius fondus kurtume). Ir viešojo sektoriaus bėda Lietuvoje nebūtinai yra pinigų trūkumas – dažniau tai pernelyg bukas pinigų (biudžeto) paskirstymas. Pinigus reikia mokėti panaudoti efektyviai – tai ir turėtų būti pagrindinė kiekvieno mūsų rinkimų programos ašis.

Gal šie motyvai nėra tie patys „patraukliausi” ir labai „idealistiniai” – norintiems dalyvauti politikoje. Bet, jei jie jums tinka, – yra visos priežastys dalyvauti rinkimuose.

Pabaigai. Jei jau skaitote net iki čia. Yra daugiau priežasčių. Štai dar trys priežastys, nemažiau svarbios 🙂

  1. Yra du būdai padėti laimėti rinkimus. Pirmas yra būti kandidatu rinkimuose dėl to, kad norite veikti savivaldos politikoje. Antras yra būti kandidatu dėl to, kad remiate kitus ir norite, kad jie laimėtų rinkimus. Dalyvavimas kandidatų sąraše yra svarbus, bene didžiausias paramos rinkimų komandai būdas.
  2. Nereikia pervertinti kiekvieno savo sprendimo rimtumo – esu matęs žmonių, kurie per daug sudėtingai žiūri į dalyvavimą rinkimuose demokratinėje visuomenėje. Taip, kaip užsibrėžiame tikslą bent kartą gyvenime nuvažiuoti į Balį ar šokti parašiutu, taip kiekvieno piliečio pareiga yra bent kartą sudalyvauti rinkimuose.
  3. Be to, dalyvauti rinkimuose – pakankamai smagu, jei tiki tuo, ką darai. Taip, kaip norime, kad krepšinį laimėtų mūsų komanda, dalyvaudamas galiausiai panašiai pradėti sirgti už savo politinę komandą. Azartas, geros emocijos, sportinis pyktis – tikrai artima ir rinkimų maratone! Jei nešies idėją, mintį ir priežastį, kodėl nori veikti savivaldoje (arba – palaikyti tuos, kurie nori veikti savivaldoje), rinkimai tampa labai sveikom sporto varžybomis 🙂

Aš – optimistas. Man patinka azartas. Užsibrėžiau tikslą padėti kolegoms laimėti. Turiu pasiūlymų, kam išleisti pinigus 🙂 Todėl – dalyvauju.

O Tu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.