Boriso Nemcovo skveras Vilniuje

Kai 1991 metų sausį Vilniuje važinėjo Kremliaus tankai, daugiau nei pusė milijono maskviečių atėjo į mitingą, palaikantį Lietuvos nepriklausomybę. Netrukus po to Rusijos parlamentas priėmė atitinkamą sprendimą, kuriame rėmė Lietuvos ir kitų valstybių atsiskyrimą nuo Sovietų Sąjungos. Vienas iš deputatų, kuris balsavo už šį sprendimą buvo Borisas Nemcovas.

Mitingas Maskvoje 1991

Šiandien situacija pasikeitusi. Kremliaus Rusija vėl kariauja, žudo savo ir kitų šalių piliečius – matydami tą iš arti, negalime užsimerkti ir tylėti. Šiandien paramos jau reikia Rusijos demokratams, kurie rizikuoja savo gyvybėmis bandydami atsilaikyti prieš žudikus šalies valdžioje. Todėl šiandien Vilniuje, priešais Rusijos ambasadą, atsiras Boriso Nemcovo skveras. Nors tai tik simbolis, kuris įamžins B.Nemcovo gyvenimą ir veiklą, bet taip Vilnius prisijungia prie Vašingtono, kuriame jau yra B.Nemcovo vardo gatvė, o mūsų pavyzdžiu planuoja pasekti ir kiti miestai.

Vlad Kara-Murza, Nemcovo bendražygis, žurnalistas, rašytojas ir kovotojas už demokratiją Rusijoje, Vilniaus taryboje pasidalino savo istorija apie B.Nemcovo gyvenimą. Gana trumpa, sudėliojanti svarbiausius įvykius, bet nepaliekanti abejonių – tragiško likimo Nemcovą turime ne tik patys prisiminti, bet ir priminti apie jį tiems, kurio jo išsigando.

YouTube player

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.