Miesto žinios – vilniečiams. Kaip prasidėjo 2018-ieji?

Šį mėnesį meras pristatė 2017 metų nuveiktų darbų ataskaitą ir suėjo lygiai trys metai ir trys dienos, kai darbą pradėjo naujos sudėties Vilniaus Taryba. O aš, kaip įprasta, parengiau santrauką, kas buvo nuveikta per pirmąjį šių metų ketvirtį.

Pirmiausia turbūt reikėtų paminėti nuo gegužės 1 d. galų gale prasidėsiančią, dėl teismų maratonų užvilkintą, atliekų sistemos reformą. Kadangi rinkliavą nuo šiol administruos savivaldybė, daug kam paslauga atpigs, nors tuo pačiu turės pradėti mokėti daug nekilnojamo turto savininkų, kurie iki šiol nemokėjo. Atliekų išvežimas bus ir gerokai modernizuotas – kiekvienas konteineris bus užregistruotas, sveriamas, ir aiškiai priskirtas jo savininkui. Tokiems pokyčiams reikės laiko, tad iš pradžių už šiukšlių išvežimą bus mokama pagal būsto plotą, o nuo Naujujų metų tvarka bus peržiūrėta ir atsiskaitoma (bent jau didžiaja dalimi) – pagal išvežamų šiukšlių svorį, taip skatinant rūšiavimą. Plačiau apie pasikeitimus parašiau čia, dar daug atsakymų rasite sivasa.lt.

Vilniuje yra įrengtos trys Statyk ir Važiuok aikštelės, kurios sulaukia daug kritikos, kad per mažai išnaudojamos (ar dėl vietos, ar dėl to, kad vilniečiai nėra įpratę). Tačiau net Vyriausybė “savo” darbų ataskaitoje paminėjo jas kaip gerą pokytį, ir, tikiu, kad vis tik galime vilniečių įpročius po truputį keisti. Todėl Taryboje pasiūlėme kur kas patrauklesnę kainodarą – kol aikštelės bus neužpildytos, parkavimas jose kainuos tik 50 ct (įskaitant dienos bilietą autobuse). Jei aikštelės užsipildys – parkavimas brangs. Skatinti vilniečius išbandyti autobusus planuojama ir plečiant A juostų tinklą, taip pat tik šiandien Taryboje buvo pristatytas dar vienas siūlymas leisti viešuoju transportu naudotis nemokamai tiems, kurie į miestą atkeliauja geležinkeliu. Sprendžiant iš to, kiek dėmesio sprendimas sulaukė spaudoje (pvz žr čia) – sprendimas turės poveikį:)

Daug diskusijų sukėlė, bet po pakeitimų savivaldybės iniciatyva padidintas medikų paslaugų apmokėjimas. Tiems šeimos, vidaus ligų gydytojams, taip pat slaugėms, kurių įstaigose galima greitai patekti pas gydytoją, gauti pakankamai gydytojo dėmesio, bus apmokama už paslaugą daugiau. Tokiu būdu tikimasi, kad paslauga taps kokybiškesnė ir geriau prieinama, o medikai – gaus geresnius atlyginimus. Liberalų iniciatyva šį projektą patobulinome sulygindami galimybes priemokas gauti tiek privačioms, tiek savivaldybės poliklinikoms (pagal pradinį socialdemokratų siūlymą, priemokas būtų gavę tik savivaldybės medikai).

Patvirtinome labai svarbų savivaldybės įsipareigojimą dėl ugdymo ir mokslo įstaigų statybų. Darželis prie Bajorų kalvų ir Pašilaičiuose, mokykla Balsiuose, Pašilaičiuose (Gabijos mokyklos priestatas), Pilaitėje – tai iš viso 40 mln. eurų vertės projektai, kurie realiai projektuojami, vykdomi rangos konkursai ir bus daromi Vilniuje. Daugeliui jų finansuoti reikės ir pasiskolinti – po trijų metų taupymo, galų gale miesto pinigus ir leidžiame. Ir, manau, tikrai tiems dalykams, kurių vilniečiams reikia – visose išvardintose vietose jaučiamas ženklus mokyklų ir darželių vietų trūkumas.

Galiausiai norėčiau paminėti, kad nuosekliai tęsiame vaikų globos namų pertvarka. Taryboje patvirtinome dar vieno namo pirkimą, kuriame apsigyvens vaikai iš paskutinių dar nereformuotų vaikų globos įstaigų Vilniuje. Be to, žmonėms, kurie priima globoti vaikus imsime mokėti 500 eurų išmoką, siekiant padėti susipirkti būtiniausius daiktus priėmus vaiką į šeimą.

Tikiuosi, tai buvo aktualios ir įdomios žinios. O pabaigai – artėja kiti rinkimai ir vis daugėja ‘fake’ naujienų. Su kokiu “smegenų plovimu” susiduriame jau dabar – parašiau trumpą komentarą🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.