2016 m. gruodis, Tarybos posėdis. Kas naujo Vilniuje?

Kaip jau tikriausiai esate įpratę ir, galbūt, laukiate, pranešu paskutines karštesnes naujienas apie Vilniaus miestą. Pirmiausia paminėsiu tas, kurios buvo priimtos Vilniaus m. taryboje per paskutinį posėdį.

  • Dar praėjusį mėnesį buvo galutinai apsispręsta, kad 100 Eur kompensaciją gaus ne tik tėvai, vedantys savo vaikus į privačius darželius, bet ir tėvai, vaikus auginantys namuose. Tiesa, tik tuo atveju, jei per jie negaus vietos valstybiniame darželyje. Manau, kad ši išlyga buvo būtina (nors buvo siūlymas ją panaikinti), nes vis tik atsirastų reali rizika, kad Vilniuje imtų registruotis tėvai iš visų Lietuvos savivaldybių, kurie 100 eurų paramą panaudotų tikrai ne vaiko priežiūrai ar ugdymui..
  • Toliau vyksta aršios derybos dėl to, kokiu būdu Vilniuje atnaujinti autobusų parką. Man keisti atrodo bandymai blokuoti šį atnaujinimą prisidengiant vis naujais argumentais, tad vis labiau tai panašėja į bandymą tiesiog neleisti  liberalams vykdyti savo rinkimų pažadus. Nepaisant to, tikiuosi, kad bendras sutarimas bus rastas, o susisteminęs kelis racionaliau atrodančius argumentus pateikiu juos čia. Kol kas galutinis sprendimas buvo atidėtas iki 2017 m. sausio.
  • Jau daug metų Vilniuje 6-8 objektai yra atleidžiami nuo nekilnojamo turto mokesčio (įskaitant Siemens areną, Compensos areną ir kt). Nuo šių metų daugeliui jų siūloma nebetaikyti atleidimo nuo mokesčių – šį siūlymą liberalų frakcija ir yra linkusi palaikyti. Sprendimai dar nebuvo priimti, nes užsitęsus posėdžiui jie nusikėlė į kitus metus, bet, tikiuosi, jie tokie ir bus priimti.
  • Nuomonės išsiskiria tik dėl Vilniaus irkluotojų bazės ir Vito Gerulaičio teniso akademijos, kur treniruojasi daug vaikų. Kadangi neatleidus nuo mokesčio būrelių paslaugos brangtų, mano nuomone, pirmiau turėtų būti parengta atitinkama rėmimo sistema.
  • Ir svarbiausias klausimas – 2017 metų savivaldybės biudžetas. Keletas konkrečių ir gerų dalykų, kurie mūsų laukia kitais metais, yra išvardinti savivaldybės tinklapyje, kur yra net kelios prezentacijos apie numatomus pokyčius. Galima įvardinti nemažai iš ES kofinansuojamų projektų – bus vykdoma daug darbų, kurie turėtų iš esmės pagerinti miesto veidą palei Nerį, nepamiršti ir tokie dalykai, kaip viešos erdvės prie daugiabučių senuose rajonuose, šaligatviai, kiemų tvarkymas ir t.t.
  • Tačiau apibendrintai kalbant, tikrai dar yra daug daug darbo subalansuojant biudžetą. Miesto pajamos, gerėjant ekonomikai, skrupulingiau prižiūrint turtą ir jo panaudojimą, didėja. Bet metų metus savivaldybėje buvo daug sričių, kurioms būdavo numatomos nepakankamos lėšos, taip užprogramuojant nevaldomą skolų augimą. Šiandien šios skylės kamšomos – pvz. numatomos beveik visas poreikis mokytojų atlyginimams, pirmą kartą po n metų numatyta, kad darželiai gaus finansavimą patalynėms ir pan. Poreikis baziniams dalykams yra toks didelis, kad skolos mažėjimas vis tik yra labai sunkiai pasiekiamas – šiuo metu skolos dydis yra įvardinamas kaip „nedidėjantis pusantrų metų”.
  • Per metus numatoma grąžinti 70 mln. eurų skolų, bet daugumą investicinių projektų teks ES ir valstybės lėšos, o savo daliai kofinansuoti savivaldybė skolinsis 24 mln. eurų. Šiuo atveju reikia tik pasidžiaugti, kad skaidresnis savivaldybės išlaidų pateikimas leidžia mažinti mokamų palūkanų normas.

Tai tiek naujienų šiandien. Lauksiu jūsų klausimų,

Gražių švenčių!

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.