Ar Vilnius turi naują veidą?

Turbūt mažai kas iš mūsų turime laiko ir noro detaliai įsigilinti, kas ir kaip vyksta mūsų Vilniaus savivaldybėje. Dažnai turime tik vieną paprastą norą – jog galėtume pasitikėti, kad tiek savivaldybės klerkai, tiek politikai sąžiningai dirba savo darbą. Tačiau neseni įvykiai Lietuvos politikos padangėje privertė sunerimti ir dalį vilniečių – ar jie iš tiesų, pasitikėję Liberalų sąjūdžiu ir Remigijum Šimašium, gali tikėtis, kad pagaliau jų interesai Vilniuje yra tinkamai ginami ir įgyvendinami.

Dabar tarp Vilniaus politikų dominuoja išskirtinai nauji veidai, kurie remiasi savo nuoširdžiu supratimu, ko trūksta vilniečiams. Tai žmonės, kurie neturi praeities įsipareigojimų, įvairių istorijų šleifo, ar kitokių aktyviai veikti kliudančių dalykų. Iš 15 kartu su Liberalų sajūdžiu ir Remigijum Šimašiu patekusių miesto tarybos narių, tik trys yra anksčiau užėmę kokias nors politines pareigas arba dirbę valstybinėse įstaigose.

Kai kurie dalykai, kuriuos Vilniuje keičiame, yra labai paprasti, bet svarbūs tam, kad savo mieste jaustumėmės patogiau. Jau šiandien vilniečiai gali nebijoti, kad bus nubausti už elementarius dalykus – močiutės gali prekiauti savo užauginta produkcija, gatvės artistai gali be baimės rengti savo pasirodymus, o mobilūs kebabų kioskai – prekiauti ten, kur žmonės to labiausiai nori.

Savivaldybės finansai, kurie yra miesto ilgalaikės sėkmės garantas, pamažu taisosi – daugiausia atsakingai į savo pareigas žvelgiančių administracijos vadovų dėka. Dar prieš metus Vilnių buvo galima pavadinti iš esmės bankrutavusiu miestu, tačiau šiandien savivaldybės turtas parduodamas 3-4 brangiau nei buvo įkainotas, o bankai pagaliau skolina ir refinansuoja ankstesnes savivaldybės paskolas. Visa Vilniaus skola yra išviešinta ir norintys gali kiekvieną dieną pasižiūrėti, kam miestas yra skolingas, kokia yra bendra skolos suma, ir kaip ji keičiasi.

Viešumas yra vienas iš pagrindinių įrankių, kuris leidža vilniečiams pasitikėti miesto politikais. Yra besiskundžiančių, kad nežino, su kuo meras papietavo. Tačiau jie užmiršta (o gal nežino), kad atviras.vilnius.lt portale galima rasti visų mero ir vicemerų susitikimų protokolus – t.y. ne tik su kuo meras susitiko, bet ir ką tiksliai aptarė ir nusprendė. Galiausiai, siekdami suteikti opozicijai daugiau galimybių kontroliuoti ir gauti atsakymus, nuo vasario mėnesio kiekviename miesto tarybos posėdyje skiriame papildomo laiko viešoms diskusijoms, opozicijos klausimams merui ir administracijos vadovams. Be to, atviras.vilnius.lt portale yra viešinami ir savivaldybės komandiruočių, kanceliarinių išmokų tarybos nariams, taip pat savivaldybės turto, finansų duomenys, viešieji pirkimai, miesto suteiktos lengvatos.

Remiantis Eurobarometro apklausa, 2015 metų birželį Vilniuje 51% gyventojų manė, kad galima pasitikėti savo savivaldybės administracija – tai šešiais procentiniais punktais daugiau nei 2012 metais. Tikiu, kad tai tik ilgalaikės tendencijos pradžia, o iki kadencijos pabaigos mes galėsime priartėti ir prie Ziuricho ar Oslo, kur net 90% žmonių pasitiki savo miesto valdytojais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.