2016 m. balandžio 19 d. Tarybos posėdis

Šis tarybos posėdis prasidėjo visų pirma metų ataskaitos pristatymu. Galite su ja susipažinti čia, jei dar nematėte http://www.slideshare.net/VMS_2015/kvieia-vilnius-vilniaus-miesto-savivaldybs-tarybos-ataskaita-2015. Kam įdomu, pats brangiausias projektas, kuris yra lėtais, bet kol kas užtikrintais žingsniais įgyvendinamas – tai daugiafukcinio centro (svarbiausias jame bus futbolo stadionas) įgyvendinimas šalia Akropolio.

Kiti klausimai:

  1. Pradėjome svarstyti (bet galutiniai sprendimai turėtų būti tik kitą posėdį) naujus žemės ir nekilnojamo turto mokesčius. Dėl žemės mokesčių, ketinama 10 kartų atpiginti privačios žemės mokestį ir 1.5 karto padidinti valstybinės žemės nuomą. Taip siekiama paskatinti įsigyti valstybinę žemę vietoj jos nuomos. Nesu tikras ar tai tikras geras sprendimas – man, beje, būtų ir labai įdomu išgirsti jūsų nuomonę šiuo klausimu.
  2. Nekilnojamo turto mokestis daugeliu atveju Vilniuje yra 1% nuo turto vertės, ir toks turėtų likti 2017 m. Tačiau yra išimčių, ir jas ketinama koreguoti – siūloma sumažinti nuo 0.7% iki 0.6% viešbučiams, o kultūros ir sporto įstaigoms padidinti nuo 0.5% iki 0.6% (t.y. suvienodinti išimtis). Kadangi po paskutinio Registrų centro pervertinimo ir taip nekilnojamo turto vertė sumažėjo apie 10% Vilniuje, tai nesu tikras ar tikrai jau turime dar ir šiaip mažinti tą mokestį viešbučiams. Galutinis sprendimas bus kitame posėdyje.
  3. Galų gale buvo pristatyta savivaldybės nekilnojamo turto valdymo strategija. Tokia strategija turėjo būti jau seniai, tad čia labai svarbus žingsnis pirmyn – nes vis dar nėra aišku, kokiu principu savivaldybė dalina savo patalpas įvairioms nevyriausybinėms ir kitoms organizacijoms, kodėl kai kada suteikia panaudai, pritaiko lengvatas ir t.t. Tuo pačiu, labai daug painiavos įvedė savivaldybės administracijos bandymai tas lengvatas mažinti per pastaruosius metus – nesant vieningos strategijos, atskiros organizacijos nesuprato, kodėl norima joms mažint lengvatas. Strategijoje numatomi tokie svarbūs dalykai kaip leisti savivaldybės įstaigoms subnuomoti laisvas patalpas, sukurti savivaldybės įstaigų vadovų motyvavimo sistemą už efektyvų nekilnojamo turto valdymą, stengtis atsisakyti lengvatų patalpų nuomai, bet vietoje to suteikti papildomas dotacijas, ir, galiausiai, tiesiog tinkamai vykdyti nekilnojamojo turto apskaitą. Tačiau iki konkrečių veiksmų dar reikės palaukti – strategijoje tvirtinsime tik bendrus principus, o tik sutarus dėl jų bus paruoštas konkretus veiksmų planas.
  4. Vaidotas Ilgius su Gintautu Palucku (ir kitais) paruošė programą spręsti romų taboro problemas. Pagrindinė programos tezė – narkotikų prekyba ir pagrindinė visų bėdų priežastis. Todėl numatyta per tris skirti 150 tūkst. eurų apmokėti trijų papildomų viešosios tvarkos specialistų darbą vykdant reidus, 80 tūkst. Metadono programos įgyvendinimui, taip pat atgaivinti stebėjimo kameras, suteikti socialinius būstus šeimoms, norinčioms išsikelti, dirbti su vaikais pagal gatvės pedagogikos principus ir kt. gerų dalykų. Dabar – lauksim rezultatų.
  5. Mykolas Majauskas ir Aušrinė Armonaitė (o ir kiti) paruošė savižudybių prevencijos programą. Iš viso šitam reikalui bus skirta 290 tūkst. Eurų, didžiausia dalis – specialistų ruošimui, kurie susiduria su bandymais nusižudyti. Taip pat (kas, mano nuomone, labai svarbu) – terapijos programoms po bandymu nusižudyti. Nes realybė tokia – bandžiusius nusižudyti ligoninėje ‘atstato’ (išplauna skrandį ar pan.) ir.. paleidžia namo. Tai turi pasikeisti.

Buvo ir dar keli dalykai. Plačiau galite su viskuo susipažinti čia http://www.vilnius.lt/index.php?2835720549. Kaip visąlaik, lauksiu jūsų komentarų ir atsiliepimų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.