2016 kovo 23 d. Vilniaus Tarybos posėdžio rezultatai

Tikiu, kad daugelis dabar laukiate malonių velykinių sekmadienio akimirkų, o miesto klausimams turbūt skirsite mažiau dėmesio. Tačiau trečiadienį vyko dar vienas (jau nr.19) naujos kadencijos miesto tarybos posėdis. Nutariau neatidėlioti ir pasidalinti paskutinėmis naujienomis šiandien, nei nukelti neapbrėžtam laikui.

Praėjusio trečiadienio tarybos posėdis būtų buvęs nuobodus, jei ne keletas kertinių klausimų, kurie sulaukė daugiau nei valandos trukmės diskusijos.

* Visų pirma, tai mokyklų pertvarkų įgyvendinimas. Nenustebinsiu pasakydamas, jog čia jautriausiai sureagavo lenkiškų ir rusiškų mokyklų atstovai. Teko išklausyti bent penkių bendruomenių pasisakymus. Tačiau faktai kalba savo – Vilniaus Senamiesčio mokykloje mokosi 197 mokiniai (kai galėtų ~500), Vilniaus centro mokykloje mokosi 164 mokiniai (kai galėtų ~500). Dar reorganizacija potencialiai laukia Vilniaus „Sietuvos“ progimnazijos, kuri irgi užpildyta tik 50%. Daugelyje kitų mokykloje numatomi mažesni pertvarkymai – atsisakant ar pridedant papildomas klases.

* Antra ilga diskusija vyko dėl galutinio sprendimo, kur turėtų būti pastatytas paminklas Jonui Basanavičiui. 20 metų svarstytas klausimas staiga tapo labai aršių politinių diskusijų ašimi. Buvo galutinai nuspręsta paminklui vietą skirti prie Nacionalinės Filharmonijos, kur vyko Steigiamojo Seimo pirmasis posėdis. Alternatyvos, K.Sirvydo skveras (liaudyje žinomas kaip ‘prancūzparkis’), Lukiškių aikštė ir kt. buvo palaikomos Lietuvos Laisvės Sąjungos, Tvarkos ir Teisingumo frakcijų.

* Patvirtintas sporto rėmimo tvarkos aprašas. Iš tiesų, tai ganėtinai silpnas dokumentas, kuris tik formaliai numatė kelis teigiamus dalykus: 1) klubai turi patys didinti privačių rėmėjų lėšų dydį; 2) savivaldybės sporto klubams skiriamos lėšos turi būti panaudotos ir jaunimo programoms (20%); 3) sporto klubai turi savo sudėtyje turėti Lietuvos rinktinės narių ar kandidatų. 2016 m. iš viso savivaldybė skiria 1.8 mln. eurų keturiems klubams (vyrų ir moterų krepšinio, futbolo, rankinio), o šią sumą po truputį numatyta didinti. Tačiau sporto rėmimo tvarką, mano asmenine nuomone, reikėtų griežtinti ir mažinti – to ir sieksiu per artimiausius metus. Beje, man būtų įdomu išgirsti ir Jūsų nuomonę – ar turime remtis profesionalius sporto klubus? Kokiomis sąlygomis?

* Patvirtinome visuomenines komisijas, kuriose iš viso užsirašė 379 žmonės. Nors daugelis tarybos narių (ypač – senbuvių) skeptiškai vertina jų sėkmę, tačiau tai vis tiek lauktas žingsnis suteikiant galimybę pasisakyti ir miesto valdyme dalyvauti aktyviems žmonėms. Galbūt ir Jūs ten esate? Arba, jei norėtumėte prisijungti – parašykite.

* Labai sunkiai, bet žingsnis po žingsnio stumiasi savivaldybės turizmo skyriaus pertvarka – siekiama jį kardinaliai sumažinti ir prijungti prie užsienio ryšų skyriaus. Tuo tarpu VšĮ „Turizmo informacijos centras” (kuris iš principo dubliuodavo turizmo skyriaus veiklą) bus gerokai praplėstas, padidės jo darbuotojų skaičius, o jis pats bus pervardintas „Go Vilnius” (pavadinimas dar negalutinis). „Go Vilnius” užduotys bus ne tik turizmo skatinimas, bet ir bendravimas su užsienio investuotojais, jų poreikių atliepimas. Deja, nors šis projektas savivaldybėje derinamas jau bene penki mėnesiai, tačiau koalicijos partnerių vis kvestionuojamas. Todėl iš karto sprendimas nepatvirtintas, dar bus svarstomas komitetuose, ir prie jo grįšime po trijų savaičių.

Kaip visuomet, lauksiu Jūsų nuomonių ir komentarų. Rašykite bendraukime@kasparasadomaitis.lt 🙂

Smagių švenčių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.