Tikrieji vilniečių prioritetai

Mane kartais nustebina kandidatų į merus abejonės dėl vilniečių prioritetų. Ir dėl kandidatų  vertinimo, kaip savivaldybė atlieka savo darbą. Jau 2010 metais vilniečiai aiškiai išdėliojo prioritetinius darbus savivaldybei. O pati savivaldybė vienareikšmiškai vertinama, deja, vis prasčiau. Toliau – keli tai patvirtinantys faktai.

  1. Saugumas, miesto tvarkymas, ir miesto valdymo gerinimas yra trys svarbiausi prioritetai vilniečiams. Respondentams taip pat buvo išvardinta 14 Vilniaus m. veiklos prioritetų (vystymo krypčių) ir jie buvo paprašyti įvertinti kiekvieno iš jų svarbą 10 balų skalėje (1- visiškai nesvarbi vystymo kryptis, o 10 – labai svarbi vystymo kryptis). Didžiausias svarbos įvertinimas buvo suteiktas saugios gyvenamosios aplinkos užtikrinimui (9.3 balo iš 10), miesto tvarkymui (po 8.8 balo), miesto valdymo gerinimui (8.8 balo). Gyventojų ataskaita 2010 (Strateginis planas), psl 16
  2. Savivaldybės darbo vertinimai nuolat prastėja. 2006 metais savivaldybės darbą neigiamai vertino 19% apklaustųjų. 2010 metais neigiamai vertinančių padaugėjo iki 55%. Gyventojų ataskaita 2010 (Strateginis planas), psl 18. Atitinkamai, pagal 2009 metų tyrimą, 40% respondentų manė, kad administracinės savivaldybės paslaugos yra efektyvios Vilniuje. 2013 metais taip galvojančių sumažėjo iki 32%, ir tai buvo tarp 10 prasčiausių įvertinimų Europoje. Quality of life in European cities, Lithuania country report, 2013 (Eurobarometre)

Šie faktai atrinkti dėka žmonių, kuriuos sutikau Liberalų Sąjūdyje. Siekdami surinkti kuo daugiau žinių apie Vilnių, kartu su bendraminčiais (ačiū Sauliui Aleksai, Gintarei Latvytei-Grigaitei, Justinai Malašauskaitei, Vilmantei Pakalniskienei) surinkome daugiau nei 70 tyrimų apie mūsų miestą (visus mūsų rastus tyrimus sudėjome čia). Juos dažnai naudoju rašydamas savo įžvalgas naujienų portalams, pavyzdžiui, šiame straipsnyje iš tikrųjų yra svarbu vilniečiams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.