Du būdai sukurti “išmanųjį” Vilnių: dabartinis ir geras

(publikuota balsas.lt)

Vis daugiau pažangių pasaulio miestų įstoja į “išmaniųjų” miestų gretas. Priešingai, nei galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio, jiems “išmanus” miestas nereiškia milijoninių investicijų į technologijas. “Išmanus” miestas visų pirma tobulėja, nes žino, kaip geriau panaudoti jau turimą savo infrastruktūrą. Lygiai taip pat ir gabus vaikas nėra tas, kuriam tėvai nuperka naujausią planšetę ar telefoną, bet tas, kuris mokosi ir noriai tyrinėja šį pasaulį

Ką turime padaryti Vilniuje?

Deja, turbūt stokojant kompetencijos ir vizijos, dabar Vilniuje išmanus miestas kuriamas leidžiant pinigus tik programėlėms išmaniesiems telefonams. Tačiau tai, kad Vilnius sukuria programėlę viešojo transporto paslaugoms apmokėti, jokiu būdu nėra kuo nors pažangesnis miesto valdymas. Ši programėlė nesuteikia miestiečiams daugiau žinių apie Vilnių, neatveria galimybių inovatyviam verslui toliau diegti pažangias paslaugas. Prisimenant gabaus vaiko analogiją, išmanus miestas nėra tas, kuris turi keletą smagių žaisliukų ar “programėlių”.

Vilnius bus išmanus tada, kai savivaldybė, pasiremdama kitų miestų patirtimi, atliks kelis gana paprastus, bet svarbius darbus. Pirmas uždavinys yra išsiaiškinti, kokius duomenis savivaldybės įstaigos jau dabar kaupia; antra, reikia gairių, kaip tie duomenys turėtų būti vieningai aprašomi skirtingose įstaigose; ir trečia, visi miesto duomenys turi būti pateikti visuomenei ir verslui elektroniniu formatu, be jokių apribojimų. Labai supaprastinus – tai, kas iki šiol yra kaupiama savivaldybės įmonių tarnautojų savo “ekseliuose”, turi būti peržiūrėta ir perkelta į viešą erdvę.

Išvardinti atvirų duomenų (angl. Open Data) diegimo žingsniai, kuriuos savivaldybė turėtų įdiegti kurdama “išmanų miestą” jau yra išbandyti daugelyje kitų pasaulio šalių. Pavyzdžiui, JAV sparčiai daugėja miestų, kurie šiuos tris žingsnius jau atliko – pirmasis buvo Vašingtonas 2006 metais, o dabar tokių miestų yra virš 40.

Ką turime pertvarkyti Vilniuje
Ką turime pertvarkyti Vilniuje

Šiandien Vilniaus Universitete analizuojami Niujorko duomenys, o ne Vilniaus

Atvirų duomenų principų diegimas miestams suteikia keletą pranašumų, ir visi jie šiandien yra gyvybiškai svarbūs Vilniui. Išsamus duomenų publikavimas užtikrina institucijų skaidrumą ir atsakomybę prieš miestiečius. Kai daug skirtingų miesto duomenų yra susiejami tarpusavyje, mes taip pat galime tikėtis pažangių įžvalgų, kaip užtikrinti efektyvesnį transportą, elektros naudojimą, policijos patruliavimą, ir taip toliau. Galiausiai, atviri ir visiems prieinami duomenys sudaro sąlygas kurtis įmonėms, kurios diegia inovatyvius, pasauliniu mastu konkurencingus produktus miestiečiams.

Sutvarkius ir atskleidus visuomenei duomenis apie Vilnių, verslūs žmonės patys pasirūpins miestiečiams pačiais reikalingiausiais ir aktualiausiais sprendimais – ir jų bus kur kas daugiau nei tos keletą savivaldybės užsakytų programėlių. Be to, jau dabar yra kūrybingų Vilniaus Universiteto Matematikos ir Informatikos fakulteto dėstytojų ir studentų, kurie ieško naudingų ir įdomių įžvalgų apie miestus. Tik šiandien jie gilinasi į Niujorko gyvenimą, o ne į Vilniaus. Taip yra, nes Niujorkas internete pateikia 1,300 skirtingų lentelių, suteikdamas ypač didelio detalumo duomenis išsamiai analizei – tame tarpe ir atskirų miesto kvartalų demografinius duomenis, ir kiekvienos mokyklos lankomumą, ir nusikalstamumą atskiruose rajonuose.

Mes galime gyventi pirmaujančiame mieste. Tačiau turime pasirinkti tinkamus prioritetus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.